Friday, May 20, 2011

Buku-buku dan manusia ulat

tadi baca entry keretamayat tentang gaji pertama beli apa?beliau suro beli rak buku.
tapi saya gaji pertama...err, tak ingat lah...maksudnya gaji pertama benar-benar kerja..yang sekarang lah kan..ingat bagi kat mak jekot..ambik berkat..kalau nak kira..lepas spm pun pernah kerja..dekat perhentian bas, jadi cashier..dok jumpa 'mat salleh' la...filipinos mintak bergambar sama..haha kenangan tu adalah pasai kerja pertama..pastu duit gaji tu beli harta benda pertama..handphone,,nokia 2600 punya geng.tapi bukan nokia 2600..err tak ingatlah model dia..pastu lama pulak kot handphone tu bertahan...sampai la tamat riwayatnya dalam lubang tandas...nak buat lagu mana.takdir.kena redha..kan?????????tapi kecik-kecik tolong mak noreh..err pertolongan dan bekerja dengan ibu bapa tak boleh dikira sebagai kerja kan?baik-baik tapi gaji pertama memang ada beli buku aih...(takpat rak...buku pun jadilah..ye dak??) ada 3 buah.1 buku, lagi dua novel..maka down to 1 jelah..buku tu Zabrina A.Bakar yang tulih..baguih no..baik korang baca...hehe.apa pun memang la saya sayang semua buku-buku saya...

oh tapi nak cerita pasal buku ni pun...walaupun saya begitu mencintai buku..ada beberapa genre buku yang agak (bukan lah tak boleh) cuma biarlah saya simpulkan sebagai tidak berjodoh.hahaha taktau la kenapa..asal buku architecture je..mesti ada benda akan jadi dekat buku tu..mesti.dan selalunya benda tu berkaitan dengan cecair.hujan, memang gemar benar la dengan buku-buku architecture saya.ada satu tu...siap habis disiram hujan sebab terlupa ambik dari bakul motor.pastu motor parking bawah langit.cun betul la tu hujan turun malam tu.nangih ajela...sebab buku tu baru ambik semalam nya dari tukang distributor nya.time tu dah la final year (cehh padahal baru tahun lepas final year u macam la dah melangut lamaa sangat final year).pastu dok bising kat besfren "dah lah, aku memang tak berjodoh dengan architecture" tudia..pastu sekarang balik-balik kau kerja dengan akitek jugak (sabo ajelah~)

but seriously, macho kot orang membaca nih..(men especially..sebab kalau perhati ramai lelaki tak suka membaca.surat khabar janganlah cerita..) takdelah tin kosong je kan..yelah.kadang-kadang tension jugak bila kita bercakap tentang sesuatu hal, ekonomi contohnya, dia bantai pulak kona cerita motor..ceh..okay, saya tau apa rossi punya nama penuh dan beliau berlumba untuk cc apa.jangan la wow sangat sebab saya yang lebih membaca atau anda yang kurang mengambil tahu..(- -") pengetahuan am kot tu...lagipun..siapa tak kenal rossi rambut meggi afterall?

maka sememangnya seruan kereta mayat untuk menjadikan rak buku berbanding rak mangkuk Arcopal sangat-sangat harus di praktikkan oleh rakyat Malaysia khususnya..as for your reading choices..i'd rather say terpulang dong, tapi ya benar, tak kan mahu letak Tafsir Al-Quran atas meja saja-saja jekot..menunjuk-nunjuk namanya tu..tak elok.cuba bukak dan kaji isinya..mesti nangih-nangih nak jadi orang beriman (okay lempang diri sendiri sekarang)

k.bai

Read, In the Name of your Lord, Who has created (all that exists),
( Surah Al Alaq)