Friday, December 31, 2010

2011

azam 2011
.
.
.
.

nak kerja dengan lebih gigih.

pfttt...

memang.
masih dekat office.
ni bukan azam!
PATHETIC!!

OH,selamat ke atas kalian! :)

Wednesday, December 29, 2010

SUZUKI swift!

dulu.saya memang suka tengok Ronaldo gelecek bola.tapi sekarang tidak lagi.

ingat ini? ya entri ini
bila Piala Suzuki AFF, Malaysia masuk ke final pun.saya tidak menonton.excited jauh sekali.
and lucky enough, though my officemates memang lelaki belaka.tak pulak mereka tergila-gila atau over excited dengan bola-bola itu hingga menyebabkan saya rasa nak toreh kepala mereka.haha sungguh tak patriotik bukan?tapi itulah..tak excited pun.tak cool kan saya.erghh...haha the thing is.saya rasa orang yang emosi dengan bola sepak ni annoying actually.annoying sangat.macam gila gelabah kau.hehe (emosi plak)

sebenarnya saya kesian kat housemate saya nih.Tok Cha namanya.dia macam excited gila nak tengok bola...tapi RTM tak dapat pulak kat tv rumah ni....o kesian~ dah lah tak jadi meniaga nasi lemak esok gara-gara hendak menonton bola malam ini.oh.oh.

kenapa i dont get it yang people sanggup sampai ke tahap pakai jersi bolasepak pergi kerja sebab kunun-kunun nak sokong Malaysia?eyh weh..kalau betul pergi indonesia sana lah.SOKONG.baru betul.(eh sapa yang emosi sekarang?.)haha..i think i get it now..why i dont love bolasepak anymore..sebab estrogen.haha

dah lah.
k bai.


sume orang pun nak tukar profile pic facebook jadi gambar nih.
apesal ntah (- -")
i dont get it.
oh yea
ESTROGEN.

WORK!

dunia kerja.

ketuk-ketuk keyboard.
zoom in.zoom out.

bos berlalu pergi.
switch window.
tumblr.
bluerghhhh

:)

HEAVEN jap duniaku

Saturday, December 25, 2010

Rain Coat : Sediakan Raincoat sebelum hujan

baru sampai di tempat kerja.
yeah.malam 25haribulan.di tempat kerja.jeans kuyup disimbah hujan.
akibat menaiki kenderaan tak berbumbung,but still i've managed to make it early.
kalau tak habis lah...memang patah balik merajuk taknak buat kerja.balik tidur.lebih mudah.jiwa tak kusut.heh

dah lah haus ni.
pergh..tiba-tiba haus.mesti akibat over caffeine yang di consume petang tadi.siott lah.bila ntah nak berubah.Grrr. 

takpe.gua memang rock.kecik dan kuat.
haha ape yang penting?
yeah.ape yang penting bukan kerjasama dah leni okay tuan-tuan
puan-puan.
apa yang penting ialah KESELAMATAN.
as they put it.SAFETY FIRST.
means kalau dah tau naik motor malam-malam tu.pastu bajet nak bawak ayu 40km/h pakailah baju hujan siap-siap.complete set.dengan seluar sekali.yang kaler kuning dari 7-e itu juga tidak mengapa.kerana kalau tidak akan end up seperti gua.basah lencun.pastu opismate kata gua seksi. @#%$&*@*&#%$&*@! apakah??malam kot.sejuk pulak.miahaha.

okey motorist?
u better have this.




©Cheryl Clegg/StockShop


i always adore her father.but she's really cute i cant help but smile looking at this pic :)


cute kan? :)

asall ntah suka sangat printed things comel-comel macam budak le ni.asallll??

pardon my languages, grammar and inappropriate entry tonight.sape ntah yang tulis ni.bukan saya kot.haha

Friday, December 24, 2010

Disember, oh.Disember

Wah.sudah hujung disember.few more days and its 2011!voila. :)
Alhamdulillah. (whispering and hoping i'll still strong and healthy to go through sunny 2011.InsyaAllah.)

pelik ye.singkat je kan.dah nak masuk tahun masihi baru.the aura of celebration macam sangat hot dekat johor bahru ni weh. everyone's going for holiday!!!oh weeww.jealous lah sangat,SUNGGUH. tapi cukup lah cemburu tu kan.takdelah sampai demam nak balik jadi penganggur dulu (- -").haha. u guessed right!sebenarnya bila dah mention tu memang lah ada rindu dekat zaman carefree saya seorang pengganggur tegar!

Bila muhasabah balik memang banyak kot benda yang 'take for granted'.sangat banyak.sampai tak sedar Allah dah tarik balik benda tu satu-satu dari dalam diri, sedih pun ada lah.tulah kan.selalu lah lupa  the 5 things before comes 5 things."waktu sihat sebelum sakit".paling kerap lupa kot.suka sangat kot minum nescafe sampai kepala pening pusing, suka sangat kot tidur larut-larut malam kadang-kadang tak tidur nak siapkan 'so called' design works.suka sangat lah devote life dekat benda bukan-bukan dan tak patut sampai abaikan benda-benda wajib ni semua kot. (berapa banyak nak 'kot' sampai baru perasan banyak sangat pakai 'kot')

But, that was okay lah. At least Allah still spare me masa nak taubat. nak sedar diri.Alhamdulillah, that one i surely wont take it for granted.InsyaAllah, ingat-ingatkan lah ye.mana lah tau, dok sibuk kang tiba-tiba dah completely senile.ha!lagu mana?nanti sapa-sapa tolong lah jangan admit i dalam asylum pulak.heheh.okay yen.exaggerate lah pulakkk!!berani yen.BERANI!

oh 2011.instead of having new resolutions which surely  tak boleh nak buat or keep up sebab high expectation dekat diri sendiri. (haha yekk :P) i'd rather make it short and simple which is monthly 'to do list' starting from January.ngee :D

ini sudah semestinya benda baru yang sangat mengujakan (yekk!)
hah konon-konon P/S I Love You lah!haha

okaylah.as theraphy actually.doktor cakap, eh ahem..bakal doktor cakap..(yes..my ill are not confirmed by doctor in practice yet.so yeah!!hail to healthy and stronger me!) (- -,)

eh, kan bakal doktor kata kan,
"kena buat check list, then tick whenever done.or letak notes dekat depan laptop or meja tentang barang-barang yang sangat mudah misplaced itu.(ya itu.kunci.butang.fail).ini pon therapy gak
lagi satu, untuk lebih mudah.rajinlah membaca Al-Quran.petua sheikh Arab, memang tajam minda InsyaAllah.cuba k :)"

(haha dang.satu tembakan right through my brain.mana lah tak lupa, tak nyanyuk, kalau asyik lupa je kat Allah kan.baca Quran malas!!mana lah nak kuat ingatan tuh.haish yen.pastu kuat mengeluh.kuat membebel.ish.ish.)

actually writing have been my long times theraphy to distressed since i bukanlah hebat sangat nak sketch-sketch kalau stressed macam orang lain.stress je pastu siap satu bangunan.haha.nyampah ah.
tengok.i kalau cerita pasal architecture mesti stress.nampak sangat kena tukar bidang kan.nampak!
so sad lah me.i've to write this.sebab nanti tiba-tiba i lupa..i hope you.yess you...akan sit me in front of desktop and read me or make me read this to make me realize that my life actually is full of bubbles and colourful colours!     (o yeah?)

eh apa nak cakap tadi.lupa pulak.



Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya”.
(HR. Bukhari no. 5660 dan Muslim no. 2571




Thursday, December 23, 2010

Hai Life

this is me.
yen.
talking now...

hai,masih kau ingat aku?
masih kau rindukan aku?
masih kau mengenal diri aku?

masih kau ingat zaman kanak-kanak mu?
masih kau ingat keputusan upsr mu?

this is me.
yen.

hai.
ini memento untuk yen.
i might forget you tomorrow.
i might ill sick that i cant write in this blog anymore..

oh hai
anterograde amnesia :)
i'll embrace you bravely.sure!

Wednesday, December 15, 2010

Alert! Alert everyone!!

hai!

ready for some battle?

saya tiba-tiba rindu zaman kanak-kanak :)
;
.
;
.
.
.
;
:
.
:
.
,
"
oh and i definitely love Yuri compared to Tanya :)


handsome kan?hehe



gambar cilok : SINI

Saturday, December 11, 2010

After Midnight-Yuna""""What Define Me as Friend

QUIET world of Mine..

what would you feel.
if you are alone                                                                                                                                          
at your rented place
A.L.O.N.E                                                                                                                                          

then.suddenly
there, a scratch, NO, a 'tok'
at your nikko windows
followed by a voice
husky voice
sound something like 'hoi'

SCARY eh.                                                                                                                                           (me)

what would you feel.
if you are alone
at your rented place
Surrounded by friends
But you are actually
A.L.O.N.E

then.suddenly
there, a piece of paper, no, some black fonts
at laptop screen
followed by a voice
your inner voice
sound something like 'run'

It felt WRONG.                                                                                                                                  (them)

Somehow i try to put my ugly toes in 'her' shoes
NO. 'their' shoes
:'(
frustrated.let alone ('their') self huh.
i personally think i was at fault too
i am such a selfish, ignorant, bad person
WORST. I wasn't a good friend
;(

we should.. NO. we must've been together
if i weren't too selfish.urghhh :(
i'm a bad person
i left'em :(

if there's anything i could do.
yes anything dear.(i know you know i meant you M & N)

oh i would give you a hint (anyone who doesn't get a clue )
but you've to sing this song first.


 
me,at the first place didn't know where did this guy got the guts to post this cover version of Yuna's song at Youtube.
does he think he's cute?i left it to you to answer that.

here the freaky lyrics.
yeah i'm gonna be your sweet innocent kidnapper tonight baby!

After midnight i shall kidnap you from the world
and i’ll keep you in my room
hush now my love and hold my hand
after midnight i shall take you to a place
where no one else should know of
hush now my love and hold my hand
you are exactly where you’re supposed to be
if anyone asks for you
they would have to find me
stay
keep me awake
keep me amazed
only for today
keep me dazed
my love is yours only
after midnight
i shall stay awake
and if you chose to close your eyes now
hush now my love
i’ll watch you sleep
you are exactly where you’re supposed to be
and if they come for you
they would have to fight me
stay
keep me awake
keep me amazed
only for today
keep me dazed
my love is yours only
stay
keep me awake
keep me amazed
only for today
keep me dazed
my love is yours only
source : TAMAN MALAYA


I'M  so sorry i weren't such a good friend to you guys
But I Love you..
and Hush Now My Love.and Hold My Hand

trust me

Hold My Hand.

Thursday, December 9, 2010

i want to be financially PTPN free by the time i reach 30.

and pursue my next degree at 24.

being an average student as i am.
and a big spender i may add
it's pretty impossible right?

lucky you JPA scholars (- -")

okay crap.

bai.
Assalamualikum :)

Wednesday, December 8, 2010

'see the leg' tu bahasa jawa ke?


Saje jeee teheeheee..

(gedik jap malam ni.boleh kan?kan?)

Yes.i'm not over it.yet :D
teheeehee whats with my colleagues tease me to give me another 'bunga konvo'
walaweh. 

i'm such a lucky lad.
its a tough course.i'm glad that i make it.

umph okay lah..i feel bad actually,,i mean to post this picture..
post an album full of convocation's memories at facebook.
it's not so long time ago that i try to not post pictures..status or anything at facebook.
cause i feel guilty with what it would cause me HereAfter.

tapi..yalah nak buat lagu mana.
tak cukup kuat (alasan)
belum mantap iman (alasan)
tak gigih lagi delete terus haa facebook macam mazmaz (alasan jugak)

tapi saya cuba ye.jangan kata saya tidak.
gigih ni cuba. :)
but the problem that might occur later is.
i might want to post my pictures (just for the sake of me being connected to 'world') here.at this blog /;

so macam mana??
adoyai..


spot kertas gulong-gulong monochrome, butter paper gulong-gulong, blender dalam tong sampah, cermin dekat lantai, kasut sepah-sepah??
so in kan grad archi bergambar background macam tu yo (hahahhaa)

oh i've got a question..
asal kan..orang kalau  buat ayat...

contoh : "ala kita memang hebat, tengok kaki lah kan..orang jawa cakap "see the leg" lah kawan.

'see the leg' tu bahasa jawa ke?

tak pernah lah nak bother pun sebelum ni.recently je.sebab saya memang orang jawa.dan saya bangga jadi orang jawa okay.hidung jambu pun jawa apa?awak melayu kulit cerah tapi jerawat banyak buat apa??hahha marah..marah..

Tuesday, December 7, 2010

1 Muharam 1432

Alhamdulillah, its new year! :)
Oh tahun baru untuk sesetengah yang rasa perkataan "new year" tidak sesuai (- -")
(yeah,my brother think its not suitable ehm no, not proper to use "new year" to describe tahun baru Maal Hijrah) and i was like? err sama je kan maksud nya tu? but never mind.i wont bother my brother.Big Bro.yeah sometimes its kinda funny though that now i'm all grown up and just started to be independent..my brother treat me like i'm still his 15 years old sister. okay.stop it yen.enough with my brother.

Now.

Maal Hijrah 1432.
Resolutions anyone?

I dont have any since this "new resolutions.azam baru.matlamat tahun ini.impian."cuma akan dilakukan untuk tarikh-tarikh tahun-tahun masihi sahaja.so lets keep it like that.and yes.tahun baru hijrah 1423 ini memang saya tidak memasang sebarang ah apa-apa sahaja " azam & sekutu ".

cuma ada nawaitu yang saya perbetulkan. (saya menulis ini.eh, menyebut ini sebagai peringatan agar kelak bila saya baca kembali maka InsyaAllah saya masih berpegang atau bisa patah balik memegang nawaitu yang saya betulkan tahun baru ini)

ya..kalau namanya nawaitu kan nggak bisa di bilangin dong!di niatin saja bisa..(tiba-tiba nak balik indonesia kan!)
Benar.sesuatu berkaitan pendirian pastinya,bersangkutan 'soul' tentunya :)

oh.and since its New Year..i pampered myself with well.oh i shouldn't talk about this.but yes..i buy myself some healthy stuffs, randoms stuffs, stupid eye shadow with my own money of course. :)

Pardon me people.I'm just a normal your 22 years old next door neighbor who get excited over (she think its big) small achievement.Iya, orang lain malah sudah punya kereta, punya kad visa, punya segala.

tapi tak mengapa.oh ya.sebenarnya agak lelah.belakangan ini orang keliling kerap mendesak.dengan sesuatu bernama kereta.oh, gimana mahu dikronologikan hidup saya ya.
andai mereka-mereka tahu.
satu waktu dahulu KFC ialah fiesta buat saya. (kaitan ??)

yes.step by step please.i'm not too desperate to use a car after all and oh people!PLEASE!! I'm just 22.
and a car?? is wayy too far from my 'goal'so.stop pushing me. i know..tak sopan.tak manis anak dara bawak motor ke hulu ke hilir.but what else lah can i do? saya cuma kerani cabuk (;
(and what am i talking about here?)

and yess i told you oredy aite about architect's fees??oh i haven't?

ok lah.cukup lah tu luahan perasaan.

oh.Encik Abah teringin sangat nak pakai kereta ni.menyebut je ke saya dari awal tahun akhir tahun pengajian (faham kah??)

ini mungkin kereta.mudah.simple.petik jari pun boleh dapat untuk anda
but do believe me 
if i possessed any kind of super power, i will do anything under my power to grant my Abah this 
"my lifetime dream, ish kalau dapat memang seronok lah abah :)"

ergonomics!!see,,Abah tak payah ambik architecture pun boleh cakap pasal anthropometry, ergonomics, sense of belonging, ambience :) 


oh right.seems like i've got new year resolution eh?
Belikan Abah Camry :)

Bai !
Salam Maal Hijrah :)

Saturday, December 4, 2010

Half,Other,Significant

Matahari.

tak bisa aku kejar
tak bisa aku gapai.

kita lari sama-sama
mengejar matahari.
macam dalam filem tu
Romantis kan?

I draw a wrong dot.
u make a flower out of it.
Sweet kan?

P/s : Baru pulang majlis akad nikah sepupu (- -")

Friday, December 3, 2010

KONVO!

sudah bergraduasi
.
.
.
.
Alhamdulillah. (;
.
;

.
.
.
.
.
;
special thanks to mak, abah, family,tenaga pengajar,besties, friends and sure.
those who read this :)


happy family! :)

Friday, November 26, 2010

inspiration
kadang-kadang saya memang sentimental.
yelah benda-benda kecik pun dah boleh buat saya 'touched'
tengok gambar pun dah boleh menangis.
SubhanAllah..






inspirasi namanya :)
one day.InsyaAllah

owh.i've no copywright whatsoever of above pictures.
i just love it that i cant resist to share it with you fellow readers
ok lah bai bhai!
haha yeah i meant it bhai!
(thanx kak nabila ijoo (= )

KEBERSIHAN, ZIKIR, SOLAT, SEDEKAH, SABAR, AL-QUR'AN DAN MERDEKA



KEBERSIHAN, ZIKIR, SOLAT, SEDEKAH, SABAR, AL-QUR'AN DAN MERDEKA








by Sallam on Thursday, November 25, 2010 at 10:04pm

Daripada Abu Malik al-Haris ibn `Asim al-Asya'arie r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:


Kebersihan itu separuh daripada iman.
Ucapan zikir Alhamdulillah memenuhi neraca timbangan.
Ucapan zikir Subhaanallah dan Alhamdulillah,
kedua-duanya memenuhi ruangan antara langit dan bumi.
Solat itu adalah cahaya.
Sedekah itu adalah bukti.
Sabar itu adalah sinaran.
Al-Qur'an itu adalah hujah bagimu atau hujah ke atasmu.
Setiap manusia keluar waktu pagi, ada yang menjual dirinya;
ada yang memerdekakan dirinya
dan ada pula yang mencelakakan dirinya.


(Hadith Riwayat Muslim)



1. Kebersihan Adalah Separuh Daripada Iman

Menurut Imaam Ibnu Rajab, terdapat beberapa pendapat tentang maksud at-Tuhur dan Syutur. Pendapat pertama adalah 'membersihkan diri daripada dosa' manakala pendapat kedua adalah wudhu'. Ibnu Rajab menyokong pendapat kedua kerana 2 sebab;
-Terdapat hadith lain yang menghubungkan at-Tuhur dengan wudhu',
-Imam Muslim juga telah meriwayatkan hadith ini dalam bab wudhu'.

Syutur pula dari segi literalnya bermaksud separuh. Terdapat perbezaan pandangan tentang Syutur. Ada yang
berpandangan separuh dan ada juga yang berpandangan sebahagian.

Ibnu Rajab merumuskan maksud 'at-Tuhur separuh daripada iman' sebagai perbuatan menyucikan bahagian externa dan menyucikan jiwa (tazkyatun nafs), kedua-duanya adalah sebahagian daripada iman.

Kesimpulannya, iman itu menterjemahkan amal seorang mukmin. Salah satu petunjuk berimannya seseorang adalah dengan kesucian dan kebersihan dirinya dari luaran juga sejauh mana ia berusaha memelihara diri dari kotoran dosa.




2.1. Ucapan zikir Alhamdulillah memenuhi neraca timbangan. 
2.2. Ucapan zikir SubhaanaLlah dan Alhamdulillah kedua-duanya memenuhi ruangan antara langit dan bumi.

Bait-bait hadith ini menunjukkan betapa besarnya kelebihan zikir kepada Allah. Dengan hanya kalimah Tasbih dan
Tahmid, Allah mengurniakan sebesar-besar ganjaran yang tidak ada tandingannya. Tasbih kepada Allah, mengagungkan kebesaran dan kekuasaanNya. Tahmid kepada Allah menandakan rasa syukur tidak terhingga. Petunjuk kepada aqidah
yang sejahtera.



3. Solat itu adalah cahaya

Solat memberikan pancaran cahaya kepada orang mukmin. Allah mengurniakan cahaya dalam hati orang-orang yang bersolat kepadaNya. Rasulullah bersabda lagi dalam hadith yang lain:

The delight and pleasure of my eyes is in the salah"
(HR Ahmad)

"When a servant of Allah preserves and safeguards the salah and performs it perfectly in terms of its ablution, its sujud, and ruku' then the salah will say to him: 'May Allah preserve and safeguard you as you preserved and safeguarded me', and then the salah will be taken by the angels up to the heavens while it has lights until it reaches Allah subhana wa ta'ala and it will do shafa'ah or intercession for the servant of Allah."

Wahai orang-orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah (mengerjakan solat), dan beribadatlah kepada Tuhan kamu (dengan mentauhidkanNya), serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).

[AL-HAJJ, 22:77]



4. Sedekah itu adalah bukti

Juga diterjemah sebagai 'sedekah itu adalah saksi'. 'Burhaan' dalam hadith ini secara literal bermaksud pancaran sinaran matahari. Sedekah adalah refleks kepada iman yang kukuh. Mukmin yang bersedekah memperoleh bukti yang bersinar daripada keimanan mereka. Dikala manusia sibuk mengejar harta, orang yang menginfakkan harta membuang kecintaan dunia dari dalam hati mereka. Dikala manusia tamak dan haloba menyimpan kekayaan, orang beriman menghulur kekayaan mereka di jalan kebenaran. Allah membeli mereka dengan syurga.

Mukmin yang menginfakkan harta tidak gusar akan kurangnya kekayaan mereka. Aqidah dan keyakinan mereka meletakkan segala kebergantungan kepada Allah menterjemahkan amal mereka. Masih ingat kisah infaq Abu Bakr dan Umar dalam perang Tabuk?

"Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebaikan (yang sempurna), sebelum kamu menginfaqkan sebahagian harta yang kamu cintai. Dan apa saja yang kamu infaqkan, maka sesungguhnya Allah maha mengetahuinya."
(ali-imran, 3:92)


5. Sabar itu adalah sinaran

Al-Dhiyaa bererti sinaran. Dalam al-Qura'n diletakkan dua perkataan yang hampir sama maksudnya iaitu al-Dhiyaa dan an-Nuur. Al-Dhiyaa dikahwinkan dengan matahari manakala an-Nuur dipasangkan dengan rembulan. Hadith ini menunjukkan keutamaan sabar dalam menghadapi segala rintangan dan cabaran. Sabar adalah kekuatan seorang mukmin. Sifat ini sangat sukar diperoleh terutama dalam keadaan tertekan dan ditekan. Sungguh ramai manusia yang tewas dengan ujian sabar dan membiarkan penyakit marah, dendam menembusi hati mereka. Mukmin yang dapat mengawal diri adalah mukmin yang mendapat sinaran sabar dalam hati mereka.



6. Al-Qur'an itu adalah hujah bagimu atau hujah ke atasmu

Al-Qur'an merupakan hujah, panduan, ikutan, perlindungan dan segala. Al-Qur'an menunjukkan kepada orang mukmin bagaimana beramal dengan Islam. Al-Qur'an menceritakan bukti-bukti kekuasaan Allah. Al-Qur'an menyediakan penawar bagi pelbagai penyakit jiwa dan jasad. Al-Qur'an mampu menunjukkan pelbagai keajaiban. Namun yang lebih utama, al Qur'an mengajar manusia menjalani kehidupan sebagai hamba dan khalifah. Al-Qur'an wajib dibaca, difahami, dihayati dan diikuti. Malanglah seorang manusia apabila hanya mendekati al-Qur'an ketika sakit atau sakaratul maut. Itu pun hanya satu surah daripadanya dan dibaca oleh orang lain ketika ajal di hujung waktu.

"Wahai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran (al-Qur'an) dari Tuhanmu, penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman."
 (yunus, 10:57)



7. Setiap manusia keluar waktu pagi, ada yang menjual dirinya; ada yang memerdekakan dirinya dan ada pula yang mencelakakan dirinya.

Inilah intipati hadith ini. Setiap hari manusia berurusan di atas muka bumi. Keluar setiap pagi dan pulang tika dinihari. Dalam kesibukan berurusan, ada yang berjaya memerdekakan dirinya dari ikatan dunia dan nafsu dengan bertunjangkan wahyu. Ada yang mencelakakan dirinya dengan mengikut petunjuk syaitan dan al-hawa. Maka rugilah segolongan manusia yang tidak dapat membebaskan diri dari belenggu kebinasaan. Mereka tidak merdeka dari fana dunia, tidak juga merdeka dari kurungan neraka di akhirat sana.




Konklusi Hadith
 Secara keseluruhan, melalui hadith ini, Rasulullah Sallallahualaih wasallam mengajar kita bagaimana menjalani kehidupan dan menyelamatkan diri dari kecelakaan. Di hujung hadith, Rasulullah menasihati ummatnya menyelamatkan diri dari kecelakaan dengan menjaga perkara-perkara yang disebut pada awal hadith iatu kebersihan jasad dan jiwa, zikir, solat, sedekah, sabar dan beramal dengan Kitabullah.




Wallaahua'lam.


diedit dari: RAJSKEZAHRADY



note.ini saya repost sahaja..sungguh..dalam mengejar dunia.kita sebenarnya perlu oh tidak, wajib bukan mengenang Yang Esa?

i'm muslim and i believe in Allah existence, i honored Muhammad PBUH as the one, ehmm the perfect one.since i believe in my faith i try my best to be a good muslimah. i try though most of the time i fail..

terlampau banyak untuk dikejar.terlampau sedikit yang disyukuri.yes.such ungrateful slave i am...
but please...do believe me
i've seen the light.the thing is, i'm still searching for the 'x-factor'..u know the istiqamah thing.
would u help me out peeps?


oh yea.don't you love this article too?copy paste successfully from HERE
ayuh sama-sama :)

Wednesday, November 24, 2010

Don Giovanni a.k.a Don Juan!

penduduk kelantan diminta waspada! gelombang kedua mungkin melanda!

haha tacky gila ayat buletin utama.ohhoo finally, sudah dapat broadband kembali.Alhamdulillah :)
tapi tiba-tiba tak tau nak cerita apa pulak. :)
okay-okay...

malam ini kita beremosi romantis.bisa?
maaf.ketagihan romanticsm belum surut

currently,oh no..malam ni..saya sedang study Don Giovanni (kejadah?)
okay-okay...
jangan lah marah...saya sudah kehabisan stok buku-buku maka terpaksa lah ku telah sahaja tulisan-tulisan internet.oh world's heaven!

Don Giovanni, as my 'tutor' described;

compared to Don Giovanni, all other existence is merely secondary.
WAH KAN?
He knows nothing of remorse.
His intellect is inflexible; he is an evil idealist
WAH KAN?
No earthly power can reform him; he can only perish
WAH KAN?

hee..oh ye..ye..anda patut baca dengan muzik ini sebagai iringan! lupe plak nak bagi tau tadi.soriii 
(^  ^)


                      
baik pergi baca balik!

cool kan Wolfgang Amadeus Mozart? (nama pun dah cool!!hehe)


oh ya..Don Giovanni.cuma satu watak.inspirasi.kepada Mozart.dalam opera agungnya.
dan ya..saya masih mendalami, Leporello si kambing hitam, Elvira, Anna, Ottavio, Zerlina dan Masetto


dan ya..saya prefer Don Giovanni berbanding Don Juan
lebih klasik..dan lebih real..


ada siapa-siapa boleh ganti my tutor Wojceich G. Lesnikowski?
i love to learn more :)

oh my,,saya benar kedengaran seperti diacu Liberal bukan?


Tuesday, November 23, 2010

Assalamualaikum..hai :)
how was everybody?
maaf..maaf..maaf...
sibuk dan kesempitan waktu hendak bertemu punca jalur lebar...
menidakmungkinkan saya update ini blog

pfttt...ok bai!

haha.maaf memang sibuk sedikit belakangan ini..
super busy!!
though i promise to write everyday to myself.
eh but i still do.dekat note, memo..haha

oh ye...sedang sibuk menyediakan diri untuk konvo jugak! (yeay!)

source : HERE

i love those who are true to themselves
betul nih!
and berusaha keras untuk menjadi TRUE kepada diri saya
oh (--")

eh,saya kan...suka naik Transnasional!ye bas tu...
sebab dia punctual.dan takde driver duda scary nak buat orang jadi bini.
miahaha.

till then.if i ever had time again...i'll come visiting your blog people!
okeh baibai people :)

Friday, November 19, 2010

Qurban

update laju-laju di opis sebelum bersiap-sedia berjuang.ahahaha.POYO.

okay.u lepas ni i dah tak leh update rajin-rajin sebab berukband broadband di pinjam oleh akak kesayangan.takpe akan di curi balik...ngee..


here.A picture of Ferrari headquarters at Dubai.what say u?

and here,peringatan dari seorang teman.di hening Jumaat..

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” 

[Hadith Muslim no. 145]


oh ye..Selamat Aidil Adha semua :)

Monday, November 15, 2010

Jiwa

ini BUKAN pengakuan ikhlas ku

mungkin kau sudah tahu
tapi dia belum.

oh jejak, jarak, terputus,
aku malah lalang
dibuai di tiup angin.

dia malah menjadi besi
seampuh pewaja
Lithium Amy Lee barangkali belum ampuh mengikis jiwa grunge nya.

Lamestain di bilang dirinya.
Aku bantah.keras.
Lamestain.kau sedarkah?

Mulut mu bicara sufi
Hati mu irama indie

Eh penat aku berdiri.
masih the girl next door aku kira
mungkin,
ya mungkin
You Just Havent Met Me Yet (oh versi michael buble itu pasti kau tidak sadar)

Lamestain menurut URBAN DICTIONARY  mengikut kaca matanya  (pemikir kanan ini kira) "Someone who is uncool or not in with current trends."  

Iye.mungkin aku yang lamestain.kau yang grunge.tidak lamestain. (penyalahgunaan tatabahasa).
tolong kau jangan menganggap dirimu begitu tidak boleh?iya.aku dengar nasihatmu.chop.aku nak duduk.betul,penat menjadi gadis pintu sebelah..eh, tapi curi-curi lihat, curi-curi pandang, meraup dalam diam sebenarnya menarik.terkesan.weh.sangat cool.baik lah.aku tidak lamestain.kau iya.hah kan :)

kau sedar.betapa engkau itu sebenarnya diam-diam menjadi MUSE orang ramai.aku.diri aku dan jiwa.cukup ramai kan?hah sekali lagi.lamestain kah kamu?perindu gadis kalis peluru?penyorak hatikolam (kah3)
eh.aku masih ingat, ah tak mengapa.SUDAH.

aku sebenarnya benci terpengaruh menjadi lain.maka aku anggap kau eh bukan,, menjadikan kau bahan perindu ku.hah kan! :)

Sunday, November 14, 2010

BOZAR_OK

BOZAR_OK

HIK.okeh lah.malam ni dapat tidur rumah akhirnya.oh yeah!
sesudah 2-3 hari tidur office.CRAP.jiran-jiran Tok Cha (housemate) mesti tak berkenan nak buat jadi menantu.keluar pukul 8 malam.balik pukul 8 pagi.keluar balik pukul 8.30 pagi,oh workaholic lah konon (muntoh)

Esok siang kerja lagi..WHAT!!!ohemjee..Ahad pun kerja???
kerja pun macam tak sampai sebulan kowt..dah rajin-rajin sangat ni kenapa...KENAPAAA...
arghhh..mula lah rasa tertekan nak sikat rambut kusut masai pergi kerja buat muka zombie
Arghh lagi sekali.

Ok Sekian.Update gedik dari saya.
note : 'kowt'

U, comel eh Bozar tu.sekarang i memang tengah gila printed things. (GEDIK KAU!)

k,babai!

Wednesday, November 10, 2010

no title!entitled!

i'm not suppose to do this u know..
since i'm suppose to finish my work.
not intentionally (?) misuse (?) my office internet connection (?)
yeah.

me tired
me having a panda eyes
me having  an unhealthy life..AGAIN?
(excited.ganja.excited.ganja.excited.pil kuda)

oh.
this is so damn thrilled.
i'm so not going to give up soon okayh
tonite i'll fight them.
stay till the sun come out of the blue sky
yeah.let me show you
what does it mean by girls power u crazy bedezupp, workaholic, archichenta boys!

and yes.
as i promise u before...

this is a view from a hotel at Brussel, Belgium..
was design by Rie Hirai an artist, a Belgian
and oy yes graduate from Academie Royale des Beaux-Arts a Bruxelle

so,what say u?
cool eh?
i'd really love those trees printed curtain!WALLA!

eh what?u think that caricature is pretty cute?
oh.okay (- -")  

Monday, November 8, 2010

currently..
i try to be better..

and trying hard i may say to practice the theories i learnt for the past 4 years.

first..

i've gather all information, 'muse', inspiration, ideas ;name it!
to make over my rented room.
u just wait.

i'm too excited yeah :)
i wish this will last longer..(?)----->since i've to wait for the next salary to do it.


here.some inspiration for you too :)

(err..as usual i'm having a celcom love me broadband connection macam harrr uss) problem
i promise will put it up later.
okay bye.
eh followers :)
thank you.
you made my day =)

Sunday, November 7, 2010

HANDPHONE

.
.
.
.
I lost IT
:
:
:
:
:
:
in the toilet bowl
:
:
:
:
TAHNIAH!
'
"
"'

Friday, November 5, 2010

Sexy.

though they said "Architect are the sexiest (men)"


yeah..they still brag about it tho this was like what..10 years ago?
:D (no offense my dear handsome archi friends.u guys still are err 'something' not sexayy to me)

there are really.i mean REALLY few things you have to consider before deciding to choose an architect as your life partner.

First : since they are the sexiest..they probably are still sexy after 20 years of blissful marriage with two children.Noted that ladies..because you may wake up one fine day to find that you are competing with a teenage girl who is doing her internship at your husband's firm.SCARY eh?not :)..
and you find that happen every now and then since his firm took intern every semester which equal to January intake.Jun intake.certain go for August intake and March intake..and that make you on guard's whole year long..eh perhaps for the whole life, SCARY eh?not :) 

Second : Its not 'really' a profitable job considering a Malaysian context and depend to who you work with..you know..small firms with small scale project things and big firm with mega scale project things does really happen okay.we're not doctors.and lawyers.our basic salary varies.usually according to our firms or location u work at.and oh yes,,experience does really count and play big role when u are an Architect.u got that?Architect..not a junior architect, draftsperson, technical assistant, internship students and yeah definitely not anything near assistant architect (eh,touching)..

              so,if you have prepare yourself mentally and physically for any "sayang,firm abang buat recession," . "baby, this month kita jimat-jimat sikit lah ye..takde projek, takde ot..so u faham kan?" . "keluar makan?ermm i tengah sesak lah.boleh.tapi u belanja ok (couples in love)"..please,i have dozens of single and free 'future architect' on the list :D

Third : This world..really are a though, cruel, money conscious, high self esteem world. No hearts at all (exaggerate). To survive you really have to. must be. STRONG.WISE.AND YEAH UNDERSTAND (eh, that seems like the characters of the partner not the architect haha) but more or less it still the same. Expect unexpected..commons : late night works, stress level of people at 40s when his actual age is only 27, pokai, he's always right and you're always wrong especially if you are Office Management graduate. (sad but true) 

oh yes, i didn't know why i must post this picture.really i didn't know why...

this is what architecture done to me :)

noted ladies : if your man is an architecture student he may get few accidents, due to his lack of sleeps, his tomorrow submission dates, his arrogant + snobbish lecturers who said his design is just a piece of crap, his studiomates think he is one crazy guy (okay exaggerating again).

so the conclusion is (eh feels like a standard 5 student essay) Architects ARE sexiest.but please, no,no, and no to those illusions you get from immoral Hollywood films. (eh?) hehe (The Lake House was fine.yes i'm bias because i love Keanu Reeves) we are not living in a comfort apartment house or a stylish modern design bungalow like the one you see in those stories.Yeah your man may design you a distinctive rustic cottage but wey, marry a businessman lah.He can buy you a land.with a bungalow.with pets like horses.a fully furnished and come with maid(s) too.How heaven does that sounds? Still..Architect ARE sexiest. :)
Your story.you choose.




So.Cikgu English.How is my grammar and vocab for my 500 words (sampai ker!) essay (preparation for MUET doh).Bad eh?Oh i really have to go back to school and learn

P/S:  this essay come out of my frustration because i'm suppose to color my Site Plan now.in my laptop but i forgot i left my 'mouse' at kampung and yeah.i couldn't find any spare time to buy it due to my hectic (ke pelamas...) lifestyle. 

SEKIAN.TAMMAT



IQBAL HARITH II

InsyaAllah..
esok Iqbal sudah boleh pulang ke Rembia.



O Allah..bless his path..
make it easier ..
make it as clear as water..

Thank you Ya Allah..for this joy.
Moment.

Alhamdulillah =)

::Cik Yan sayang sangatt dekat iqbal :)