Sunday, August 29, 2010

Entri Merdeka.Jangan Komen.Jangan Baca

Sewaktu saya di tingkatan satu..saya diminati seorang pemuda berbangsa India.Pathiban (mungkin nama sebenar) namanya.Saya masih ingat dengan jelas..yang dia pada suatu hari datang kepada saya tersenyum menampakkan barisan giginya (giginya adalah feature utama mukanya yang masih saya ingat hingga kini akibat kontra dengan warna kulitnya ngee.)

Dia cakap dengan jelas dan terang, “Saya suka awak”.saya lantas kelu.maklum zaman cinta monyet siapa tidak suka di bilang begitu walau pun dia berbangsa India.(ya..gelaklah kau racist!) Pathiban kalau di banding dengan Farid Kamil atau Shah Rukh Khan pasti jatuh ke tempat paling bawah..tapi dia dalam kalangan rakan sebaya berbangsa India saya kira seperti hero filem tamil lah..Kamal Hassan versi kulit Rajnikhant.kerana sejak-sejak dia beritahu dia suka saya kawan-kawan perempuannnya dok pakat jeling saya hari-hari nok!saya pun tak arif sebabnya.(bukannya saya terima cinta Pathiban pon..wakaka)

Satu perkara paling tidak boleh saya lupakan tentang Pathiban dan saya ialah soalan seorang rakan saya kepada dia..waktu itu saya dan rakan di kaki lima bangunan sekolah.Pathiban di hadapan kelasnya mengacau-ngacau,mengusik-usik saya

Rakan saya : kenapa awak suka dia? (merujuk kepada saya)

Pathiban ; senyum-senyum

Rakan saya : Mana boleh suka dia..dia Islam awak Hindu

Pathiban ; x apa nanti saya boleh masuk melayu..

cukup di situ saya gelak.dengan agak kurang sopan.kerana kawan saya kelu.kaku.

see..agak sinonim kan? melayu=islam

sekarang..9 tahun sudah berlalu.saya masih ingat.masih segar akan peristiwa itu.cuma kini saya dah tak mampu ketawa untuk memori itu..

cuba...

jadinya..saya berkahwin dengan dia..pastinya orang keliling mengucap syukur.mengucap tahniah.saya berjaya mengislamkan dia..

cuba..

jadinya..saya mengikut dia..berkahwin dan memeluk hindu (nauzubillah)..pastinya orang keliling menghasut ibu bapa saya..berkata pasti saya telah diguna-guna,diberi samsu india.terlupa hakikat CINTA

see..agak sinonim kan? melayu=islam= superstitious (certain)

cuba...

jadinya..anak-anak saya mengikut rupa dia.pasti kelak anak-anak saya ke sekolah dicaci dihina.anak keling..anak keling..terlupa.dulu nabi menjadikan bilal seorang sahabat dari seorang hamba..

cuba..

jadinya..saya berkahwin dengan Peter Abdullah.dari Amerika..pasti anak-anak kamu,kamu, dan kamu juga berebut nak berkawan dengan dia..Pan-Asian katanya!

see..agak sinonim kan? melayu=islam= superstitious (certain)=apartheid

lihat.sinonim tidak bererti sama.tidak bermaksud definitely.

melayu=islam= superstitious (certain)=apartheid

CUKUP LAH ITU UNTUK 53 YANG DAH LALU.

mari bina Melayu baru!

yang idealnya di mata saya

MELAYU=ISLAM=PERIKEMANUSIAAN=SAMA DI SISI NYA!

selamat tidur.53 lalu.selamat bangkit untuk esok

(moga ada lagi esok untuk aku,kau,dia dan kamu.)

"Tavalodet Mobarak'e 53 o Malize"

"Ini barangkali adalah entri paling terdesak saya
akibat kekeringan idea di bulan puasa untuk menulis."

Anda ada ramai kawan???
teringin mengucapkan harijadi dengan lebih bergaya?

JANGAN RISAU!!!
kami ada penyelesaiannya..

anda kini boleh mengucapkan Selamat Hari Jadi dengan lebih dari 100 pilihan bahasa!!

LanguageHow to say "Happy Birthday"
AfrikaansVeels geluk met jou verjaarsdag!
AlbanianUrime ditelindjen!
AlsatianGueter geburtsdaa!
AmharicMelkam lidet!
ArabicEid milaad saeed! or Kul sana wa inta/i tayeb/a! (masculine/feminine)
ArmenianTaredartzet shnorhavor! or Tsenund shnorhavor!
AssyrianEida D'moladukh Hawee Brikha!
Austrian-VienneseOis guade winsch i dia zum Gbuadsdog!
Aymara (Bolivia)Suma Urupnaya Cchuru Uromankja!
AzerbaijaniAd gununuz mubarek! -- for people older than you
Ad gunun mubarek! -- for people younger than you
BasqueZorionak!
Belauan-MicronesianUngil el cherellem!
Bengali (Bangladesh/India)Shuvo Jonmodin!
Bicol (Philippines)Maogmang Pagkamundag!
Bislama (Vanuatu)Hapi betde! or Yumi selebretem de blong bon blong yu!
BrazilParabŽns a voc!
ParabŽns a voc,
nesta data querida muitas felicidades e muitos anos de vida.
BretonDeiz-ha-bloaz laouen deoc'h!
BulgarianChestit Rojden Den!
CambodianSom owie nek mein aryouk yrinyu!
CatalanPer molts anys! or Bon aniversari! or Moltes Felicitats!
ChamorroBiba Kumplianos!
Chinese-CantoneseSun Yat Fai Lok!
Chinese FuzhouSan Ni Kuai Lo!
Chiness-HakkaSang Ngit Fai Lok!
Chinese-Mandarinqu ni sheng er kuai le
Chinese-ShanghaieseSan ruit kua lok!
Chinese-TiociuSe Jit khuai lak!
Chronia PollaNA ZHSHS
CroatianSretan Rodendan!
CzechVsechno nejlepsi k Tvym narozeninam!!
DanishTillykke med fodselsdagen!
Dutch-AntwerpsNe gelukkege verjoardach!
Dutch-BilzersNe geleukkege verjoardoag!
Dutch-DrentsFellisiteert!
Dutch-FlemishGelukkige verjaardag! or Prettige verjaardag!
Dutch-FrisianFan herte lokwinske!
Dutch-LimburgsProficiat! or Perfisia!
Dutch-SpouwersNe geleukkege verjeurdoag!
Dutch-TwentsGefeliciteard met oen'n verjoardag!
DutchHartelijk gefeliciteerd! or Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
EnglishHappy Birthday!
EsperantoFelichan Naskightagon!
EstonianPalju onne sunnipaevaks!
EuskeraZorionak zure urtebetetze egunean!
Faroes ( Faroe island )Tillukku vid fodingardegnum!
FarsiTavalodet Mobarak!
FinnishHyvaa syntymapaivaa!
French (Canada)Bonne Fete!
FrenchJoyeux Anniversaire!
FrisianLokkiche jierdei!
Gaelic (Irish)L‡ breithe mhaith agat!
Gaelic (Scottish)Co` latha breith sona dhuibh!
Galician (Spain)Ledicia no teu cumpreanos!
GeorgianGilotcav dabadebis dges!
German-BadischAllis Guedi zu dim Fescht!
German-BavarianOis Guade zu Deim Geburdstog!
German-BerlinischAllet Jute ooch zum Jeburtstach! or Ick wuensch da allet Jute zum Jeburtstach!
German-BerneseEs Muentschi zum Geburri!
German-CamelottischEwllews Gewtew zewm Gewbewrtstewg. Mew!
German-FrankonianAllmecht! Iich wuensch Dir aan guuadn Gebuardsdooch!
German-LichtensteinHaerzliche Glueckwuensche zum Geburtstag!
German-MoselfraenkischHaezzlische Glickwunsch zem Gebordsdach!
German-PlattdeutschIck wuensch Di allns Gode ton Geburtsdach!
German-RhoihessischIch gratelier Dir aach zum Geburtstag!
German-RuhrAllet Gute zum Gebuatstach!
German-SaarlaendischAlles Gudde for dei Gebordsdaach!
German-SaechsischHerzlischen Gliggwunsch zum Geburdsdaach!
German-SchwaebischAelles Guade zom Gebordzdag!
German-WienerischOis Guade zum Geburdsdog!
GermanAlles Gute zum Geburtstag!
GreekEytyxismena Genethlia! or Chronia Pola!
GreenlandicInuuinni pilluarit!
Gronings (Netherlands)Fielsteerd mit joen verjoardag!
Gujarati (India)Janma Divas Mubarak!
Gujrati (Pakistan)Saal Mubarak!
Guarani (Paraguay Indian)]Vy-Apave Nde Arambotyre!
HawaiianHau`oli la hanau!
HebrewYom Huledet Same'ach!
Hiligaynon (Philippines)Masadya gid nga adlaw sa imo pagkatawo!
Hindi (India)Janam Din ki badhai! or Janam Din ki shubkamnaayein!
HungarianBoldog szuletesnapot! or Isten eltessen!
IcelandicTil hamingju med afmaelisdaginn!
IndonesianSelamat Ulang Tahun!
Irish-gaelicLa-breithe mhaith agat! or Co` latha breith sona dhut! Or Breithla Shona Dhuit!
ItalianBuon Compleanno!
Italian (Piedmont)Bun Cumpleani!
Italian (Romagna)At faz tent avguri ad bon cumplean!
JapaneseOtanjou-bi Omedetou Gozaimasu!
Javaans-IndonesiaSlamet Ulang Taunmoe!
JerriaisBouon Anniversaithe!
Kannada (India)Huttida Habba Subashayagalu!
Kapangpangan (Philippines)Mayap a Kebaitan
Kashmiri (India)Voharvod Mubarak Chuy!
Kazakh (Kazakstan)Tughan kuninmen!
KlingonQuchjaj qoSlIj!
KoreanSaeng il chuk ha ham ni da!
KurdishRojbun a te piroz be!
KyrgyzTulgan kunum menen!
LatinFortuna dies natalis!
LatvianDaudz laimes dzimsanas diena!
LithuanianSveikinu su gimtadieniu! or Geriausi linkejimaigimtadienio progal
LugandaNkwagaliza amazalibwa go amalungi!
LuxembourgeoisVill Gleck fir daei Geburtsdaag!
MacedonianSreken roden den!
Malayalam (India)Pirannal Aasamsakal! or Janmadinasamsakal!
MalaysianSelamat Hari Jadi!
MalteseNifrahlek ghal gheluq sninek!
MaoriKia huritau ki a koe!
Marathi (India)Wadhdiwasachya Shubhechha!
Mauritian Kreolmo swet u en bonlaniverser!
Mbula (Umboi Island, Papua New Guinea)Leleng ambai pa mbeng ku taipet i!
MongolianTorson odriin mend hurgee!
Navajobil hoozho bi'dizhchi-neeji' 'aneilkaah!
Niederdeutsch (North Germany)Ick gratuleer di scheun!
NepaliJanma dhin ko Subha kamana!
NorwegianGratulerer med dagen!
Oriya (India)Janmadina Abhinandan!
Papiamento (lower Dutch Antilles)Masha Pabien I hopi aña mas!
Pashto (Afganistan)Padayish rawaz day unbaraksha!
PersianTavalodet Mobarak!
Pinoy (Philippines)Maligayang kaarawan sa iyo!
PolishWszystkiego Najlepszego! or Wszystkiego najlepszego zokazji urodzin!
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
Portuguese (Brazil)Parabens pelo seu aniversario! or Parabenspara voce! or Parabens e muitas felicidades!
PortugueseFeliz Aniversario! or Parabens!
Punjabi (India)Janam din diyan wadhayian!
Rajasthani (India)Janam ghaanth ri badhai, khoob jeeyo!
RomanianLa Multi Ani!
Rosarino Basico (Argentina)Feneligiz Cunumplegeanagonos!
RussianS dniom razhdjenia! or Pazdravliayu s dniom razhdjenia!
Sami/LappishLihkos Riegadanbeaivvis!
SamoanManuia lou aso fanau!
Sanskrit (India)Ravihi janmadinam aacharati!
Sardinian (Italy)Achent'annos! Achent'annos!
Schwyzerduetsch (Swiss German)Vill Glück zum Geburri!
SerbianSrecan Rodjendan!
SlovakVsetko najlepsie k narodeninam!
SloveneVse najboljse za rojstni dan!
SothoMasego motsatsing la psalo!
SpanishFeliz Cumplea–os!
Sri LankanSuba Upan dinayak vewa!
SundaneseWilujeng Tepang Taun!
SurinameseMi fresteri ju!
SwahiliHongera! or Heri ya Siku kuu!
SwedishGrattis pŒ fšdelsedagen
SyriacTahnyotho or brigo!
Tagalog (Philippines)Maligayang Bati Sa Iyong Kaarawan!
TaiwaneseSan leaz quiet lo!
Tamil (India)Piranda naal vaazhthukkal!
Telugu (India)Janmadina subha kankshalu!
TeluguPuttina Roju Shubakanksalu!
ThaiSuk San Wan Keut!
TibetanDroonkher Tashi Delek!
Tulu(Karnataka - India)Putudina dina saukhya!
TurkishDogum gunun kutlu olsun!
UkrainianMnohiya lita! or Z dnem narodjennia!
Urdu (India)Janam Din Mubarak
Urdu (Pakistan)Saalgirah Mubarak!
VietnameseChuc Mung Sinh Nhat!
Visayan (Philippines)Malipayong adlaw nga natawhan!
WelshPenblwydd Hapus i Chi!
Xhosa (South Afican)Imini emandi kuwe!
YiddishA Freilekhn Gebortstog!
Yoruba (Nigeria)Eku Ojobi!
Zulu (South Afican)Ilanga elimndandi kuwe!



kini saya akan lebih bergaya mengucapkan harijadi!yeah!

"Tavalodet Mobarak'e 53 o Malize"

Wednesday, August 25, 2010

Undiscovered me!

seorang kawan tag saya di satu post facebook nya semalam..video dari youtube asalnya.saya tengok..tengok..tengok..dan oh..tidak dapat berhenti tersenyum (taktaau lah apesal kan)

mungkin :
1.karikatur manusia lidi itu
2.lagu itu sangatlahh James Morrison :)

ok.ini videonya untuk kamu enjoy orang ramai!


lagu ini menjadi lagu di dalam filem 'She's out of my league'.saya google dan baca review filemnya.common story.tapi macam comel.so nak cari lah :)

mood : comel-comel

Sunday, August 22, 2010

Manolo Blahnik or Reem Koolhas?

saya orangnya..
bukanlah seorang yang uber-chic atau fashionistas
seperti kebanyakan
orang2 cantik yang baca entry ini..

saya simple.murah.sedap pakai and some say bundle dalam berbaju
(haha ayat x boleh blah..)
baju kurung okay..
t-shirt abang sapu..
kebaya oh..dah melawa sangat lah tu..

but i still think that was okay..
to indulge urself
dengan kasut-kasut mahal..
i.e : ferragamo,jimmy choo,n christian louboutin..
(kalau mampu lah..saya x mampu lagi -__-")
when it comes to shoes..

sebab kasut tuh kan letak dekat kaki..
kaki tu kan kena jaga elok2..
nanti kalau tak masuk kuman..
muka xpe..kita x jalan pakai muka..
haha.haha.haha.
(cubaan sarkastik tak berjaya)

kan
GOOD SHOES BRINGS U TO GOOD PLACES
kan?
quote sape tuh?tak ingat

though i'm not the biggest fan of heels..
i do have oneandahalf inchs high heels..
in case there's someone yang meragui my womanhood..
(kata dah 22..harus lah ada 1 eh?)

but sure i'll love those who can 'belanja' me a pair or lots of 'manolo blahnik' lah
(dasar perempuan mata $$ huh berambus kau dari diri aku sekarang!)

tapi kalau tak dapat 'manolo blahnik' pon
its okay lah..

i'm fine..'belanja' me with one of these pon cukop.. :P


Zaha Hadid for Lacoste

Reem D. Koolhas for United Nude
*he is Reem Koolhas nephew..
Reem D Koolhas for United Nude
one of my studio mate ada yg kaler green turquoise tuh.jeles?NOT. (- _-")


macam mana nak pakai mende alah nih.kena tekun oh.mau sakit urat kaki x kena gaya.but beauty comes with pain eh?
*droolings*

then i'll tell those who 'belanja' me..
*whispering and senyum panjang-panjang*
"oh great!Alhamdulillah thank you :)
u are the most wonderful person i've ever met!"
(kau memang dasar kan yen?)


YES.SOMETIMES I GO A BIT TOO GAGA OR EXTREME KOT WHEN IT COMES TO SHOES..

Friday, August 20, 2010

Panduan Zakat Fitrah Negeri Johor

Bismillahirrahmanirahim..

haa adik2.. (gaya ustaz Zamri) selain Ibadah berpuasa apakah lagi ibadah yang wajib dilaksanakan pada bulan ramadhan ?? (hingga sebelum sembahyang raya)

iya adik2..ia adalah ibadah zakat.zakat fitrah ye adik2 bukan zakat harta..sekali lagi kakak ingatkan!!!fitrah!!F.I.T.R.A.H

mengapa ia wajib dan apakah kelebihan zakat fitrah adik2?

"Rasulullah S.A.W mewajibkan zakat fitrah kerana ia membersihkan kekotoran (dosa) orang-orang yang berpuasa dan memberikan makanan (juadah) kepada orang-orang miskin. Dan Barangsiapa menunaikannya (zakat fitrah) sebelum sembahyang hari raya, maka ia adalah zakat yang diterima dan barangsiapa yang menunaikannya (zakat fitrah) selepas sembahyang hari raya ia menjadi sedekah-sedekah biasa (bukan zakat fitrah)"

hadis Riwayat Abu Dawud dan Ibnu Majah

ya adik2..besar bukan hikmah berzakat :) dan rugi bukan sekiranya kita terlepas waktu pembayaran zakat akibat melambat-lambatkan @ melengah-lengahkan waktu pembayaran?

haa nanti dah terlepas..pagi2 raya cari pak amil dekat rumah..sekali anak pak amil sopan santun keluar cakap.."oh..abah dah pergi sembahyang raya.." kan menggelabah pergi masjid..sampai2 masjid tengok pak amil dok tengah baca khutbah sembahyang raya.haa siapa rugi?siapa rugi?? (jawab dalam hati..)

Adik2..bagi membolehkan pembahagian zakat fitrah dilakukan sebelum hari raya dan sebagai peringatan supaya menyegerakan pembayaran zakat fitrah, maka dikehendaki kerjasama kaum muslimin dan muslimat supaya mengeluarkan fitrah lebih awal iaitu mulai awal Ramadhan sebagaimana yang diharuskan oleh syarak

baiklah sekarang sila adik2 (yang perempuan) tepon ayah,abang,suami,waris2 lelaki untuk pergi menge'cek' kadar zakat diri adik2.ataupun adik2 (lelaki) menge'cek' kadar zakat masing2.dengan membuka bekas beras di dapur masing2.

bagi kaum muslimin muslimat yang bermukim di Negeri Johor...panduan berfitrah adalah seperti berikut :


Majlis Agama Islam Negeri Johor telah menetapkan harga fitrah bagi tahun 1413H/2010M bagi umat islam di negeri Johor iaitu dengan kadar dan RM5.00 (Ringgit Malaysia : lima sahaja) dan RM7.50 (Ringgit Malaysia : tujuh dan lima puluh sahaja)

Panduan kadar fitrah bagi setiap individu adalah seperti berikut:

1. Harga Fitrah RM5.00 : Umat Islam di negeri Johor yang makan beras gred / jenis beras super tempatan 15% hancur (Beras Nasional) sahaja yang berharga RM1.80 sekilogram

2. Harga Fitrah RM7.50 : Umat Islam di negeri Johor yang makan beras gred / jenis selain daripada super tempatan 15% hancur (Beras Nasional)


JADUAL PENGIRAAN

Harga Fitrah : RM5.00

Orang

Harga

Orang

Harga

Orang

Harga

1

RM5.00

6

RM30.00

11

RM55.00

2

RM10.00

7

RM35.00

12

RM60.00

3

RM15.00

8

RM40.00

13

RM65.00

4

RM20.00

9

RM45.00

14

RM70.00

5

RM25.00

10

RM50.00

15

RM75.00



Harga Fitrah : RM7.50

Orang

Harga

Orang

Harga

Orang

Harga

1

RM7.50

6

RM45.00

11

RM82.50

2

RM15.00

7

RM52.50

12

RM90.00

3

RM22.50

8

RM60.00

13

RM97.50

4

RM30.00

9

RM67.50

14

RM105.00

5

RM37.50

10

RM75.00

15

RM112.50




NIAT DAN LAFAZ AKAD FITRAH

Mereka yang berfitrah hendaklah ia berniat seperti berikut:

1. Diri sendiri

"inilah wang bagi menggantikan beras fitrah sebanyak ................. yang wajib bagi diriku pada tahun ini kerana Allah Taala"

2.Diri dan tanggungan

"inilah wang bagi menggantikan beras fitrah sebanyak ................. yang wajib bagi diriku dan tanggunganku pada tahun ini kerana Allah Taala"

3.Bagi pihak

"inilah wang bagi menggantikan beras fitrah sebanyak ................. yang wajib keatas pihak yang aku wakili pada tahun ini kerana Allah Taala"


(tempat kosong *.......... * isi dengan nilai zakat kita mengikut jadual pengiraan)

**nanti jumpa pak amil..bila pak amil suruh kau lafaz akad fitrah jangan pula kau baca "diri sendiri inilah wang......" baca "inilah wang......." je sudah.jangan cakap kau tau..sebab ada je yang buat macam tu..pastu jangan jugak bila pak amil suruh lafaz akad fitrah kau baca akad nikah "aku terima nikahnya nur iz... " (okeh teeet..)

***adik2..entry ini terhasil akibat Pak Amil suruh retype 'Pekeliling Zakat Dan Fitrah Negeri Johor bilangan 1/2010' untuk di print dan tampal di surau kampung.penulis bukan seorang ustazah atau cikgu mengajar mengaji..hanya blogger yang mahu berkongsi.sebarang pertanyaan/pemberitahuan/pembetulan berkenaan entry ini boleh rujuk penulis..atau untuk lebih pasti terus rujuk ke Majlis Agama islam Negeri Johor

ok.bai.Assalamualaiakum.
baik kan =D

ROJAK!


Ok cuma nak citer my fellow studiomates di uitm join this competition called 'One Malaysia House' sempena err '1 Malaysia' Datuk Seri Najib tuh..haa long story.. short story.. depa menang (yeay!). competiton nih kena wat ala collabo dgn budak department lain (within our faculty lah..FSPU..)...tapi budak2 lain tuh kawan2 my studiomates jugak..ahaha kantoi meh!

ever since my friends neh hebat gaya2 dewa (errrr??hehe) so kemenangan berpihak pada mereka (walaupun diorang dapat 1st place..dengar citer diorang dapat hadiah tempat kedua.perhatian para penganjur!)

But suree i'm happy for u guys :) TAHNIAH lah weh!

I know i'm not suppose to publish these..but since i rasa eager sangat nak share dengan semua i publish jugak..hahaha.(gedik..kan dah cakap kalau cerita pasal architecture je mesti nak pakai i-you)..so kalau korang ni ahli kerajaan Malaysia and rasa i patut remove mende-mende ni semua sila rojer i cepat-cepat okeh.sebab i know copyright benda ni memang dah jadi kerajaan Malaysia punya (kot..)..haa jangan nak copy gambar nih pulak ye..(I'm here nak share je okey.share.penekanan S.H.A.R.E)



first board.ROJAK.masterplan.idea concept.site analysis and so..and so..

second board.ROJAK. implementation of 'Green' Design

third board.ROJAK.typologies.layout plan.elevation.section.construction detail.cost & economic theories


fourth board.ROJAK.perspectives
its early in the morning
'dinihari' so they said
my hands still trembling
my head a bit shaking
an area of my dad's head was cut by a fan's blade

oh..
oh..
oh..

my hands still trembling
my head a bit shaking
i felt nauseated

oh..
oh..
oh..

i didn't mean that Abah..
it's the blood..

oh..
oh..
oh..

never did it again Abah
u scared me out of death..

oh..
oh..
oh..

I love you Abah
I really do :(

p/s : kenapa xnak pergi hospital????? now I know where i'd get all the 'degil' and 'keras kepala'

Wednesday, August 18, 2010

Keletah Ramadhan Miqail (erkk??)

Gelak sorang2 satu;

Nenek : Ael dah puasa berapa hari?

Miqail : 5 hari

Khalis (kakak Miqail) : Eh,Farisha dah puasa 6 hari el..

*Farisha ialah girlfriend Miqail.Miqail berusia 7 tahun.murid tahun satu Sekolah Kebangsaan Seri Telok.begitu juga Farisha.pftttt.

Miqail : xpelah..sikit je lagi nak kejar...

Aku : Habis kalau Farisha puasa penuh sampai habis macam mana?

Miqail : xpelah.sikit je lagi! (cakap penuh azam sambil buat muka)

Aku : Hahahahahahahaha (makcik jahat)


miqail dengan rambut ala otromen taro nak masuk akademi fantasia!

Gelak sorang2 dua;

Miqail : Nenek..kalau kentut batal tak puasa?

Nenek : Tak.

Aku : Hahahahahahahaha (makcik jahat)

**kalau tak paham jangan gelak.bai.




oh2 saya punya bingkisan rindu buat teman2 di shah alam kalau kalian baca ini.time for drooling peeps!

since saya sudah menjalani kehidupan menganggur semula..maka kaki sangat lah suka berangan jejak dapur mak yang cantik pakai jubin kaler kuning!

so,tadi selepas saya ke bandar batu pahat membayar bil broadband (pakai duit mak - _-") me n kakak singgah carrefour cari birthday present for her friend..tiba-tiba mulut rasa gatal nak makan kek.teringat resipi kek encik Mangges (oh my senior!) yang terbaca bila geledah2 belog dia.haha lawak seh mangges pun reti masak tau!jangan memain okeh!

tapi menyirap gila bila Carrefour tak jual Philadelphia cheese!i was like.WHAT??????????(mencarut tapi tak mencarut.x baik doh.pose.dah2 tinggalkn semua itu.ingat tuhan izyan.INGAT!!)

perhatian Carrefour Batu Pahat!
perhatian Carrefour Batu Pahat!
perhatian Carrefour Batu Pahat!

Econsave Yong Peng pun ada Philadelphia cheese okeh.(ini semua gara2 resipi nya bilang tak boleh pakai cheese brand lain.nasib baik..kalau tak aku pakai cheese keping je!haa amek kau.eh kenapa perlu bernada marah ni!Istighfar Izyan.Istighfar!)

dahlah.sebelum aku mengarut menambah dosa di bulan puasa.kalian santap lah gambar hidangan crunchy cheese cake aku yang aku tukar menjadi perasa Malaysia-mangga akibat ketiadaan perisa @ buah oren di rumah.

santap tuanku Bersiong.heheh.hetzel.nisa'.mim.yanti jugak.hoho





guys..aku main2 dengan function olympus aku tadi.so ter snap lah gambar2 sengal macam2 mode yang malas nak aku edit heh :P maafkan kira gambar2 ini mengganggu keintelektualan fotografi kalian!