Thursday, December 31, 2009

BAGAIKAN PUTERI

saya rasa sangat stress sekarang,,,,
sebab akhirnya saya tak tahu macam mana nak buat praktikal report saya...
bukan saya tak tahu...
tapi saya memang tak tahu lah senang cerita...
sebab report tu kena buat dalam bahasa inggeris...saya malas....

apalah saya ni kan....
dah masuk semester akhir...tapi masih malas hendak melakukan yang terbaik untuk diri saya..saya rasa kadang-kadang Tuhan dah bagi banyak peluang kepada saya...tapi saya masih jugak dengan perangai pemalas saya...
phew....patut lah pointer tak naik-naik...padan muka saya :D

saya sebenarnya galau...gundah gelana kerana saya baru sahaja terserempak dengan satu bahan bacaan yang membuatkan saya terkenang balik perangai saya dua tiga menjak ni yang sungguh kurang sopan pada hemat saya.maklum,, saya akan bertukar menjadi gadis baik yang super duper sopan lagi ayu apabila balik ke kampung dan duduk dengan mak dan abah.(sok akan temankan aiman adik bongsu saya ke sekolah untuk membeli buku so mak dah pesan awal-awal jangan hendak buat perkara mengarut-ngarut)(sighed)

saya baru sudah membaca BAGAIKAN PUTERI daripada Ramlee Awang Murshid.Dorongan membaca buku ini sekali lagi datangnya daripada maznah (thank you) dah lama saya tidak membaca novel melayu yang ada 'isi'...selepas membaca tu,saya tiba-tiba rasa macam nak jadi Haryani,watak dalam novel tu yang kembali ke zaman lampau (penghujung kurun ke 15) dan bertemu lelaki se ber iman Saifudin yang mampu menahan saya dari kembali ke zaman kini yang serba canggih manggih ni.(karut,,,,)

Tapi sebenarnya saya lebih berharap yang saya dapat menjadi sekuat Saifudin, mampu mendahulukan yang maha esa berbanding perkara-perkara atau hal-hal lain.Maklum, saya hanya seorang gadis yang sangat biasa dan terkadang tak lepas dari membuat kesilapan dan maksiat. (semoga Tuhan merahmati saya)....

Jadi saya harap anda-anda yang membaca post ini agar sentiasa mengingatkan saya tentang keutamaan saya harus di dahulukan kepada siapa,,,kerana saya sangat lemah dan saya tahu tahap iman saya,,,,bersamalah kita mengingati satu sama lain (tiba-tiba aku macam ustazah apehal?)

Dan yang lebih utama saya hendak buat report.
bye for now....
salam sayang.ahaks,,

Monday, December 28, 2009

tetibe rase nak cepuk kepala sendiri...(stupid!!)

how could i be so stupid and reckless?
stupid..stupid..stupid...
urghhh.......
i'm so sorry for myself...really...
i think i like him so much that i scared him out of death...
urghhh......
how can u be so stupid girl?
how?
and how can u stand talking about him all day?
eee yerrr....get out of it already pleaseeeeee....could u?
haish....(i don't even know what gotten into my head now tskk..tskk..)
okay...it really plain actually...i just need someone to knock me right at my head and make me realize that we can't be together...
he just not into me?
isn't it easy?duh....
he just said something like "oh hi there" (it doesn't indicates this man have any feeling to me right?right?right?)
then me....with all my stupidity..blind with my feeling to him just said "oh hi dear :) how are you hon :)" without thinking twice .(yeah stupid!)(even though i said it with all effort to make it look like i'm just trying to humor him...)
but even a fifth grader can easily told u that i put too much effort right...
and then as soon as i said that...
this man just (ohhh i'm just too embarrassed to say he's dump me ) haha
he's just quit the conversation....just like that...
so now...can someone tell me how i'm suppose to knock myself with a hammer?when it's better that i knock it with the biggest rock ever exist on the entire planet..SIGHED!

a stupid crush should be forget immediately!

okay...
tibe-tibe saye rasa macam ngeng sangat sebab
pernah terfikir untuk suka seorang mamat nih
sebab saya sangat tidak patut...
tidak boleh...(okay boleh tapi tak sesuai)

sangat melanggar etika-etika profesionalisme sesungguhnya sekiranya saya suka beliau.

tapi saya adalah saya.
gadis yang mudah jatuh hatinya...

sila jangan salahkan saya kira post ini membuat anda muak
kerana saya kadang-kadang juga rasa muak dengan diri sendiri kerana sangat mudah jatuh hati kepada orang ramai...

phew....

Sunday, December 27, 2009

Enough with the vampires,bring me the witches

Phew……

How do I tell this?

I don’t know where to start actually really, but basically this is about my two best friend N & M,I could tell their name right away but people knew better on who they are I guess (people around me right now though).

This is so not ‘us’ publicly talking on and on about our friendship, so not them to be exact, because they have these…may I say ‘indescribable façade’ (I’d love to say it’s between cool and ‘I don’t’ care’ attitude) that some people find it hard to understand but fit in me just well. Sighed. (as for myself I don’t know how many people have I told them I love my besties so much that it just a waste try to separate me from them). I don’t know the estimate time of our friendship but almost 3 year solid if I’m not wrong and there’s absolutely a lot have we been through. From our dearest Mr. Norman to Mr. Taj and Mr. Din

But that wasn’t the reason I write this, this is only about frustration I feel NOW! Helpless and useless, because I cannot be there for them go through this complicated situation or whatever situation people love to name it.

My besties in a condition where 'i think' put them in dilemma...

worst...there's nothing i could do to help them except that i really need them to know that they can do it...

no matter what obstacles they are, we are going through later....

i believe in my besties though.110% that they can...

Deep in my heart i'm really afraid they would choose the oppose when i really need them to STAY...because (like they don't know yet..) they are my pillar of strength...my companion to continue what am i going through now....if it would not because of them i'm surely as h**** have long surrender...and i really hope they know how much they meant to me,,,,,,

Enough for them to STAY pleaseeeee.....

Thursday, December 24, 2009

ape saya mengarut ini?????

tak tau nak tulis apa sebenarnya...
kerja ada banyak
tapi hati berat...

SO????

itu adalah perangai orang pemalas
so jangan buat macam ni adik-adik..
tak sesuai......

tapi saya sedikit happy hari ini...
kerana beliau "of course".....
tapi tipu lah...
happy banyak....

should i tell him that i like him?

tak boleh!!!!

perigi cari timba namanya tu...
tapi apa-apa lah

i think i will
muehehe
ape saya mengarut ini?????

Wednesday, December 23, 2009

syafiqah

hari yang menarik kerana ditemani syafiqah,,,

Monday, December 21, 2009

THANK YUUUUUU CIK N,,,,,,,,..................

okay......

lama gilak tak update...
pemalas......

phew....
saya lulus....
suker.....alhamdulillah,,,,,,

walaupun ada satu sangkut...
tapi harus hadapi dengan tabah kan?kan?kan?

thank you cik N......


back to life.....
saya sedang menjalani latihan praktikal di melaka.....
tak sangke.....
hidup bekerja is less stress than study.
confirm!
y???????????

sebab tidak menghadapi serangan-serangan sakit kapla tahap super saiya....
weeee=)

Friday, November 27, 2009

salam aidiladha

sungguh lama tidak berblog...
yaaa sangat lama
sebab...
ya kesukaran hendak connect to internet.
ya kesibukan minggu peperiksaan
ya kesibukan submit design
ya kesibukan berkemas-kemas
ya keterkejutan masuk praktikal kembali
phew!!!!

banyak kan????

saya ada mimpi ngeri tentang cik N....
seriously tidak boleh di publish di blog sebab ia mungkin memudaratkan saya untuk jangka panjang....
but it's all about Cik N and F word,
no, not the F**K word,
but the F**L word...

Arghh tidakkkkk......
Cik N tolong lah saya...
jangan jadi hantu yang menghantui malam saya...
and pleaseeeee give me P not F....
please!please!please!

saya sudah tidak kuat menanggung penyeksaan-penyeksaan ini...
tsk..tsk...

Saturday, October 24, 2009

happy bufday to meee!!!

Actually I want to post this entry at my birthday but unfortunately my roommate were not home..err room I mean.So I cant borrow her broadband…he..he..he..



I just want to share that somebody was wished me happy birthday with simple but sweet wish and it touch my heart…

It so simple that it made me almost cry…(huh terharu!!)


“BON ANNIVERSAIRE MADEMOISELLE”


I know its exaggerating if I said it was the best wish for me ever this year…but who care anyway?

Thank you for the wish Mr. E,,,you made my day =)


I also got wishes from my beloved sister

Very simple…but I know she meant it

Thank you kakak!


And this message from my long term best friend =),,,I really appreciate what she said

Cause she’s like can read my mind and give me my super ‘painkiller’ of all things that I have go through rite now.. (Perhaps she telepathy me all the way from Terengganu..haha)


The advice

“Happy birthday my beloved friend. May Allah bless you, so that you become strong and stronger to reach your goal in life and akhirat. I always pray that you will be able to continue your journey with proud and wisdom for your ‘mak and abah’.

Happy anniversary yanyan..wish you happy and prosperous life .InsyaAllah.Ikhlas..Laila.”


and my friends here also celebrates me with big surprise....


but i'll update you with that later...sebab sekarang belom upload itu gambar lagi...

Saturday, October 10, 2009

SuDAhh tidak berkemeja biru,,,

Saya berada di perak...
yeay!

meghadiri event yang di anjurkan oleh pelajar-pelajar senibina perak...
ramai juga yang hadir...
para lecturer juga ada..
apa yang menarik en norman foster pun ada...
dan beliau dah tak pakai baju kemeja biru nya...
hehe...molek...nampak kurus dan bertambah segak

walaupun sedang sibuk sebenarnya dengan project design di s.a
tak tahu lah kenapa kaki masih menurut kata hati untuk pergi dan menolak kata akal yang menolak...
somehow saya rasa apa yang di beritahu seorang rakan itu benar

"it's a journey to a place called home"

betul sungguh...sebab saya rasa sungguh alienated berada di environment pembelajaran baru...walaupun sudah hampir satu sem di s.a

but back to the point...event kali ni theme dia,'listen'
perhaps nak mengajak semua orang untuk explore dengan lebih mendalam salah satu pancaindera kita iaitu telinga...
tapi menurut pandangan saya ia tentang pemahaman,penerimaan kita terhadap sesuatu melalui keupayaan 'mendengar' kita..kerana 'listen' itu sendiri tidak boleh kita hadkan terhadap mendengar melalui telinga saja.guna hati pun boleh 'listen' kan?
=)...kan prinsip saya.."alam itu luas?"

the activities...still sama macam last-last sem
structure games,DOTA (or whatsoever so called internet games..saya tak tahu)
gerai-gerai,war games (saya terlepas ini kerana menghadiri makan-makan di rumah rakan) and performances dari students department architecture sendiri di sebelah malam..and it was fun!!!

tak tahu lah apa yang fun sangat..mungkin sebab the feeling of belonging to tu ada..
itu yang seronok kot.
tapi performance ada sedikit bosan..tapi dapat di cover oleh short film by part 5 students..but overall best lah...

dekat bawah ada gambar-gambar saya dan rakan-rakan waktu events tu
*kredit gambar kepada kiman..


bergambar bersama-sama lighting mereka
chantek!

aksi ala-ala manje
sebenarnye nak tunjuk tag dekat tangan kanan
pun chantek

kami beramai-ramai bergambar bersama en. amran
fuh nasib bek dapat cover stage sebab design stage tu (ermmm..)

gambar ni blur
jadi maaflah ya,,,

i will miss perak a lot~~

Friday, October 9, 2009

TERIMA KASEH,,,,

tiba-tiba saya macam jatuh cinta lagi....
hahahaha

ok-ok bukan cinta...
ini cuma crush...i guesss.....

beliau saya kenal waktu sekolah...
sekarang sudah 4 tahun tidak berjumpa....

hanya mengikuti perkembangannya melalui laman-laman web sosial terkemuka remaja masa kini...

beliau malah tidak menjadi semakin kacak...
semakin buruk juga tidak...

tetapi saya jatuh sukaaaaaaa dengan penampilannya...

kepada beliau...

SAYA SUKA AWAK!!!!!!

eh bukan! saya sukaa nasihat-nasihat awak...
terima kasih!

Thursday, October 8, 2009

Tidak Sesuai Untuk Tatapan Umum

Dear Mr. L

I’m so sorrrrryyy that I call u L and bitching behind u.

i'm just tired with u, u know....

If we don’t satisfied or agreeing with somebody, didn’t we just have to confront them and tell them how annoyed, how angry, how unsatisfied us to them?

BUT,,,,. What if such a person like you…..Mr. L,,,, don’t even know.. don’t even get a clue that people Hate you. People call you

‘cakap kosong,,,’. People are tired of having you around bossing but don’t even do a single thing.

Of course u didn’t know cos u don’t even have something that people called hati dan perasaan.

All u care was you, yourself and your MARKS!…how selfish! Of course u didn’t know that…

Kan??kan???

Mane u nak tau…sebab u tu LOSER!

Tuesday, October 6, 2009

ADUH ! Malu Saya Di Buatnya…

Al-kisah…pada suatu hari..bersamaan tarikh tertera di atas (semalam),,

sedang saya bersiap-siap untuk pergi ke kelas bersama-sama rakan-rakan seperjuangan
( hari ini adalah hari kelas subjek major iaitu designnnn).

akibat sudah terlambat kerana waktu telah menunjukkan jam 11.30 tengahari, pengumuman ya tuan-tuan..kelas bermula pada jam 9 pagi

CAUTION : Jangan tiru aksi ini di rumah!

Maka saya pun menyarung sahaja baju paling atas di atas lipatan baju-baju di dalam locker saya iaitu sepasang t-shirt lengan panjang kaler ijo a.k.a GREEN dan memuatkan sepasang kaki saya ke dalam seluar jeans kaler hitam yang baru sahaja di basuh semalam selepas seminggu di peram..kemudian saya pun menyarungkan tudung krim sulam bunga-bunga sebagai pelengkap gaya.chehhhh

Setelah menyandag beg laptop saya dan memikul butter pad yang tidak berapa beban bebannya maka saya pun membelek-belek diri di hadapan cermin sebentar lalu saya pun berkata di dalam hati “ah ok lah ni..serabut pun serabut lah bukan nak tunjuk kat sape-sape ponn he..he..he..”

Selepas itu saya pun melangkah keluar bilik dan menyarung sepatu saya yang berkelip-kelip

*blink*blink*


lihat sepatuku ku...
menarik kannnnn.....(aksi manja)



dan berkata sekali lagi di dalam hati “inilah my confidence booster untuk hari ini ” alahh ape orang cakap? Fashion statement? Yaa itulah dia,sepasang sepatu kaler emass.meletop!! (kann dan dan..tadi sape cakap bukan nak tunjuk dekat sape-sape??)


tak aper...saya tauu...
tapak sepatu saya paling meletop!!


Tapi saya memang memerlukan sepatu itu untuk meninggikan tahap keyakinan saya.maklumlah hari ini hendak pergi crit dengan Cik N sebab tak jumpa-jumpa beliau lagi dari crit 2..maka yakin itu perlu untuk menjawab dan menangkis segala persoalan-persoalan yang keluar dari mulut beliau kelak..

Kemudian rakan seperjuangan saya cik arafirtup berkata “uish yenyen..” sambil membuat mimik muka kagum ke arah saya kerana beliau bersepatu jepun sahaja ke kelas..saya apalagi..bertambah-tambah yakin dan senang hati kerana fashion statement saya nampak macam nak berjaya.(macamm yaaaa anak-anak)

Maka kami pun bergerak bersama-sama seorang lagi rakan seperjuangan cik haqifa ke studio.sepanjang perjalanan saya semua bergerak dengan lancar tanpa berlaku sebarang kejadian yang boleh mendatangkan malu kepada saya.

Sesampai di studio…saya mendapat berita..Cik N crit budak-budak Jelatek.Budak-budak Paramount crit dengan Puan Z.

Saya pun “Oo okayy” walaupun rasa rugi sedikit kerana agak macam nak sia-sia fashion statement saya

Pada waktu itu puan Z sedang crit enchek Chinese look, kemudian selepas enchek Chinese look,enchek Curl hair…woah macam ramai ni kata saya kepada diri sendiri.maka saya segera berebut-rebut mendapatkan que untuk crit.

berjaya!!

saya mendapat que selepas enchek Curl hair..malangnya…selesai sahaja enchek Curl hair crit puan Z hendak pergi berehat kerana jam sudah menginjak ke angka 1.15 minit tengahari.

Saya pun mengangguk-angguk muka selepas puan Z memberitahu akan crit saya selepas jam 2 di bilik beliau.maka saya pun duduk-duduk menyetelkan master plan saya yang bulum siap.

Tepat angka 2.15 minit tengahari, enchek kopiah berhadapan partition saya memberitahu Puan Z memanggil sesiapa yang belum crit agar turun crit.maka saya sebaik mendengar butir-butir bicara enchek kopiah saya segera menyudahkan baki-baki terakhir kerja saya. Meng ‘stan-by’ mode kan laptop saya dan mengumpul stationary saya yang berselerak di atas meja.

Sejurus kemudian saya bangun sambil membetul-betulkan baju dan bergerak keluar studio dengan mengendong (laptop,mouse,butter pad bersaiz A4 dan pencil case yang sedabak itu) di belah kiri badan saya dengan kedua-dua tangan

Saya pun bergerak dengan tenang keluar studio membelok ke kiri dan begerak 10 langkah ala-ala model catwalk ke depan hingga sampai ke tangga untuk turun ke bawah.

Namun sebaik sahaja sampai ke anak tangga PERTAMA!

Sepatu saya yang bekelip-kelip itu telah slip dari tempatnya dan menyebabkan saya hilang pertimbangan lantas

Kedebek!

Saya jatuh terduduk dengan kaki kiri terlipat dan kaki kanan terlunjur

AH TIDAK!!!!!!

Saya telah jatuh terduduk di anak tangga pertama dan kedua-dua sepatu saya telah slip keluar dari tapak kaki saya dan jatuh tergolek

Tap (sepatu sebelah kiri jatuh satu anak tangga)

Tap (sepatu sebelah kanan jatuh tiga anak tangga)

Tap (sepatu sebelah kiri jatuh dua lagi anak tangga)

Tap (sepatu sebelah kanan mendarat di landing tangga)

Tap (sepatu sebelah kiri jatuh satu lagi anak tangga)

Tap (kedua-dua sepatu selamat mendarat di landing tangga)

Saya hanya mampu melihat sambil mata membulat melihat nasib kedua-dua sepatu saya

Sedang saya berkira-kira hendak bangun mata saya pantas menangkap sesusuk tubuh,,

ADOYAIII MAK!!!!

Rupa-rupanya dari tangga bawah ada seorang saksi kejadian..

Aaa MALUUUUU!!!!

Beliau dengan mulut terlopong bergegas mendapatkan saya dan bertanya..

“sakit tak?”

Saya yang segan-segan alah mengangguk dan berkata “sakit..nasib baik laptop tak apa-apa” ‘saya sangat bersyukur kerana laptop saya berada kemas dalam genggaman saya dan hanya sepatu-sepatu statement saya yang jatuh bergolek-golek.cuba bayangkan kalau yang jatuh secara dramatic itu ialah laptop saya????

Gadis saksi kemudian berkata : okay hati-hati

(pasti di dalam hati beliau sedang menahan gelak akibat melihat seorang budak yang baru jatuh terduduk macam badut sarkas namun tak sampai hati nak gelak kerana budak itu buat muka kelat!!)

Saya mengangguk sambil tersenyum dan bergegas turun menyarung sepatu dan berjalan ke bilik Puan Z.

Dalam perjalanan saya tidak habis-habis menggosok bontot yang sakit akibat jatuh terduduk dan menyebut-nyebut ADUH ! Malu Saya Di Buatnya…

Moral of the Story : Jalan jangan berkhayal

**sila beli kasut bertapak kasar..tapak licin tidak digalakkan sama sekali

*terima kasih kepada gadis saksi kerana anda membuat saya tak rasa malu sangat

Sunday, October 4, 2009

SELAMAT HARI JADI HONEY AND FARA!!!

Pada 3 haribulan yang lalu..genap lah umur rakan-rakan saya untuk bergelar pengundi..
dah legal dah,,,nak kawen lari ponn boleyyyy he..he..he..

SEMANGAT!!

menyambut harijadi rakan-rakan adalah menarik dan gumbira

jadi jangan banyak tanya

sila scroll di bawah


tetamu yang datang,,,
gadis harijadi yang bertutup mate..
x nampak ape dia..flash saje..



ok..gadis-gadis harijadi sedang makan bersuap
awww su-weeet
tapi donut nya rasa tepung dong...muehehe


tadaaa
donut-donut harijadi....
manis!!!



walaupun blurr
saya suka
bahagia!!

senyum-senyum
celup tepung bakal bermula sebentar lagi


happy 21th birthday sayang-sayang
wish u BERBAHAGIA life=)

Suatu Hari Di Hari Raayaaa..(Part 1)

Pada suatu hari ,tanggal 5 Syawal...



Gadis sedang menikmati sarapan pagi bersama kedua oran tuanya.Gadis itu berasa sangat tenang kerana rumahnya sudah berkemas dan kain basuhan sudah bersidai.




Ketenangan gadis bertambah lagi apabila adiknya sudah keluar mengikut rombongan marhaban di kampungnya.Kakak gadis pula keluar ke bandar bertemu teman.Tambahan pula tetamu belum berkunjung untuk beraya.




Sedang gadis berborak bersama orang tuanya tentang kehidupan kampusnya,telefon gadis berbunyi!




Gadis berkejar-kejar mendapatkan telefonnya.Orang tua gadis hanya menggeleng kepala melihat tingkah anak dara mereka yang bongsu. 'Macam budak' getus bapa gadis.




Selepas melihat nombor yang tertera di skrin gadis menjawab pangilan telefon




Gadis : Hello Assalamualaikum,,




Rakan Gadis : Waalaikumsalam..Gadis! nak beraya dengan kami??




Gadis : (muka girang) Nak.nak.bila?




Rakan Gadis : Lepas zohor.sekarang kami di rumah Cinderella




Gadis : Okay..




klik.panggilan dimatikan




Gadis segera memberitahu kedua orang tuanya tentang rancangan nya hendak beraya




kedua orang tua gadis mengangguk memberi izin selepas gadis memberitahu hendak beraya dengan teman-teman sepengajian di menengah rendah.




Selepas zuhur ibu gadis menyuruh nya ke pasar sebentar membeli barang keperluan membuat kek buah.Gadis yang baru sudah solat mengangguk seraya berkata "baik bonda,nanti gadis nak isi minyak motorsikal sekali untuk pergi beraya ya bonda ya??"




Lalu gadis pun pergi ke pasar..setelah membeli keperluan membuat kek dan mengisi minyak motorsikal,gadis segera pulang kerana berjanji dengan rakan selepas zuhur.sesampai di rumah gadis melihat sebuah kereta dan tiga biji motorsikal di laman rumahnya.




Gadis masuk dengan gembira kerana pasti rakan-rakannya sudah tiba.Selepas masuk rumah gadis segera meletakkan bahan-bahan kek di dapur dan bergegas ke biliknya bersalin tudung..gadis melilit tudung dengan kemas dan memakai bedak.Gadis membelek penampilan dirinya yang berbaju kurung di hadapan cermin beberapa kali untuk memastikannya nampak kemas dan teratur di hadapan rakan-rakannya.




Kemudian gadis segera keluar ke ruang tamu mendapatkan rakan-rakan dan kedua orang tuanya.Sebaik sampai di depan gadis melabuhkan duduknya bersebelahan ibunya.




tiba-tiba gadis ternampak 'sesuatu'.

'sesuatu' tersenyum..

air muka gadis berubah secara mendadak..

gadis sungguh tidak menyangka 'sesuatu' ada di rumahnya,,

dengan kehadiran kedua ibu bapa gadis pula!

BERANI KAMU!! ungkap hati gadis




kemudian ibunya menegur "eh,rakannya datang tak disalami?"




Gadis tersipu-sipu mendengar teguran ibunya.perlahan-lahan gadis bangun menyalami seorang demi seorang rakan-rakannya.apabila terpandang 'sesuatu', gadis cepat-cepat memalingkan mukanya.




Tiba-tiba gadis rasa malas hendak pergi beraya.tiba-tiba gadis rasa sakit hati.sampai hati rakan-rakannya tidak memberitahunya akan kedatangan 'sesuatu' dalam rombongan mereka.




Namun gadis cepat-cepat tersedar,bukan semua rakan-rakannya tahu sejarah gadis dan 'sesuatu'. Gadis tidak patut sakit hati dengan rakan-rakannya.Gadis perlu minta maaf terhadap mereka.MESTI!



Setengah jam kemudian, rakan-rakan gadis bangun seorang demi seorang bersalam dengan kedua orang tua gadis kemudian gadis.Masing-masing menghulur salam hari raya dan kemaafan.Gadis turut tidak melepaskan peluang bersalam dengan rakan-rakannya dan meminta maaf zahir & batin.Namun gadis pura-pura tak tahu dan pura-pura tak nampak 'sesuatu' .




Kemudian gadis meminta izin kedua orang tuanya untuk pergi beraya.tidak sampai hati gadis melihat muka rakan-rakan nya yang telah sampai jauh-jauh ke rumahnya hendak mengajaknya beraya tetapi gadis hampakan.



Gadis kemudian masuk ke perut kereta rakannya.sebaik kereta bergerak,perasaan gadis berubah tenang semula.rakan-rakan adalah pengubat duka gadis.mereka buat gadis gembira dan tertawa walau tidak tahu apa yang melanda hati gadis.



Destinasi seterusnya ialah rumah thumbelina..
Thumbelina kurang sihat,begitu yang di khabarkan rakannya.Namun sebaik bertemu thumbelina,thumbelina sudah kebah dari demam dan thumbelina akan ikut beraya!
yea!gadis gembira...



Sedang thumbelina bersiap-siap, gadis menerima SMS.Gadis tanpa prasangka membuka SMS.Alangkah terkejut gadis,SMS dari 'sesuatu'.



'sesuatu' : tak nak tegur sesuatu ke?



Gadis tiba-tiba sentap!
Gadis terus SMS rakan yang tahu kisah untuk melepaskan rasa geram dan marah



Gadis :"Pergi beraya bersama rakan-rakan
sekali ada
'sesuatu'
WTF kan?"



Rakan Gadis : "Sabar Gadis.Ha..Ha..Ha
'sesuatu' cakap apa?"



Gadis : "Ada ke
'sesuatu' suruh SMS suruh gadis tegur 'sesuatu' ?? F**k!"



Rakan Gadis :" Ala..gadis tegur je cakap hai suda.."



Gadis : "Thanx for the advice sayang!"



Rakan gadis : "Gadis..gadis..orang pergi beraya..gadis mencarut-carut pulak"



Gadis : "Ha..ha..ha.. tau tak apa, hilang paha
la beraya gadis"




Kemudian gadis pun SMS 'sesuatu' "hai!"




'sesuatu' balas "haiiiiii"
Gadis buat muka,dalam hati berkata "wtf?"
gadis harap
'sesuatu' nampak reaksi gadis
kemudian gadis memutuskan tidak membalas SMS
'sesuatu'



Gadis buat muka ala-ala biasa walaupun hati gadis sakit.Kuih raya yang digemari gadis iaitu tempe goreng pedas rasa tawar.Sedih gadis di buatnya.




Selang beberapa minit,Laila Majnun mengajak gadis ke rumahnya dahulu untuk Laila Majnun bersiap menerima tetamu. (destinasi beraya selepas rumah thumbelina ialah rumah laila majnun)




Gadis segera bersetuju..

Sebaik menyarung kasut raya dan bergerak setapak dua tapak

ada suara menegur gadis.gadis menoleh.'sesuatu'!

"gadis!berkilat kasut.."

wtf?

gadis rasa marah meluap-luap.

kenapa 'sesuatu' ni? cari pasal ?peduli apa kalau kasut gadis polish ke,merah ke, biru ke?

ada gadis kesah????tak ada
tahu!!!!

walaupun marah, gadis mengamamalkan cara orang bijaksana

gadis lantas mengucapkan "terima kasih"

dan berpaling ala-ala model syampu lalu melangkah pergi.



Sesampai di rumah laila majnun, satu lagi SMS gadis terima



'sesuatu' : "Gadis masih marahkan 'sesuatu' ya?"



gadis : "kamu berhutang penjelasan terhadap saya"



'sesuatu' : "bagaimana hendak jelaskan?gadis tidak pernah beri 'sesuatu' peluang"



gadis : "peluang?maafkan gadis..tapi pertamanya apa
'sesuatu' kisah kalau gadis maafkan 'sesuatu' atau tidak.keduanya, tegasnya 'sesuatu' tidak berhak mendapat peluang kedua.tegas cakap.tidak gadis berbohong."


'sesuatu' : cakaplah gadis, apa yang perlu 'sesuatu' lakukan untuk gadis maafkan sesuatu.
'sesuatu' sanggup buat apa sahaja untuk tebus salah 'sesuatu' terhadap gadis.



Gadis rasa bosan.tiba-tiba gadis rasa gadis duduk di dalam alam drama melayu.sudahlah sakit hati,kini rasa nak muntah pula.gadis pusing-pusing kepala fikir ayat drama kemudian menaip ayat yang terlintas di kepala gadis.kemudian gadis gelak seorang-seorang membaca SMS yang berbunyi



gadis : sudahlah
'sesuatu'. bosan tahu SMS dengan 'sesuatu' ni.rasa nak muntah.ada
caranya...sabar.mungkin itu sahaja caranya untuk gadis maafkan
'sesuatu'.mungkin
tahun depan atau tahun depan tahun depan gadis akan maafkan
'sesuatu'.



waktu gadis menaip SMS itu..gadis dan rakan-rakan telah keluar dari rumah peter pan (rumah selepas rumah laila majnun) dan bergerak ke rumah puteri diana.



mungkin kerana takut dengan gertakan gadis 'sesuatu' tidak lagi menghantar SMS.gadis gembira kerana kepala otaknya tidak di bebankan lagi dengan perkara memualkan.



selepas rumah puteri diana..gadis dikejutkan lagi!

rumah seterusnya ialah rumah 'sesuatu'!

OMG!! desis hati gadis.ini tidak boleh jadiiii...

gadis berfikir-fikir cara untuk mengelak ke rumah
'sesuatu' namun buntu.

akhirnya gadis memutuskan untuk pergi sahaja ke rumah
'sesuatu' dan berlagak biasa.gadis
maklum,sudah tentu keluarga
'sesuatu' sudah tahu tentang gadis dan 'sesuatu'.



sesampai di rumah
'sesuatu' gadis biasa-biasa sahaja.tidak ada perasaan sakit hati atau kurang senang namun sudah tentulah gadis geram tengok 'sesuatu'.tambahan pula tuan rumah bermanis muka..tidak elok jika gadis buat perangai.



Gadis bersorak atas ketenangannya.kemudian mereka pergi ke rumah rakan-rakan yang lain.mereka turut singgah ke rumah seorang rakan yang sakit.sungguh gadis terharu melihat rakan itu.selepas sakit,berat badannya jatuh mendadak..betapa gadis bersyukur atas nikmat kesihatan yang di kurnia terhadapnya.



Sampai di rumah rakan terakhir, hari sudah menghampiri senja.selepas menjamah kuih dan minum-minum,gadis dan rakan-rakan meminta izin pulang, tambahan orang tua rakan tidak ada
maka tidak elok berlama-lamaan.Gadis pun bersalam-salaman dengan rakan-rakan yang akan pulang ke hala berbeza.maklum tidak merancang untuk beraya kali kedua pula esoknya kerana berjaya menghabiskan maraton raya pada hari itu juga.



Sebaik menyarung sepatu dan melangkah keluar.gadis melewati
'sesuatu' yang duduk di luar rumah rakan itu.gadis terus berjalan.pura-pura tidak nampak.



kemudian
'sesuatu' memanggil



"gadis! ayuh bergambar.."



gadis menoleh seraya berkata "haa?"



'sesuatu' kata lagi "ayuh bergambar sama.."



gadis tersentap.
gadis jerit "haaaa?????"
'sesuatu' ini tidak faham bahasa kah?
atau dungu?atau berpura dungu?


lantas segera gadis berpaling dari
'sesuatu' dan berlari-lari anak masuk ke kereta


thumbelina yang menyaksikan drama sebabak itu berkata


"wahh,bercinta pulak"


bulat biji mata gadis lantas mengacukan penumbuk ke arah muka thumbelina.
thumbelina tersenyum dan masuk ke dalam perut kereta captain hook.


gadis pun masuk ke perut kereta shizuka dan pulang tanpa menoleh-noleh lagi ke arah
'sesuatu'


........






*nama,dialog dan cerita tidak ada kena mengena dengan anda.kalau hendak terasa,terminum,termakan, yaa terserah......

Thursday, October 1, 2009

MAGIC OCTOBER

Nampak tak magic tu??


*Blink*


Dah bulan 10 dah….whoah…umur dah menginjak ke satu angka lagi…

Sempena kenaikan pangkat nih suka lah saya memajukan diri seiring pertambahan umur dan pertambahan kematangan pemikiran saya.jadi saya akan menggunakan kata ganti nama diri sebagai SAYA.Waahh gitu..he..he..he…


Azam saya untuk ulangtahun kali ini :


~~kahwin tahun ini jugak..(wah yenyen,,)


Ok gurau..tapi rasanya dah sampai masanya untuk move on..melupakan yang lalu dan mencari arah tuju hidup (yela kan orang cakap kalau dah berkahwin hidup lebih focus..)


Jadi itulah matlamat hidup lepas ini..HIDUP LEBIH FOKUS!! Man Jadda Wa Jadda...Yeahh!!


Macam magic..sekejap je umur dah 21…rasa macam baru semalam belajar ABC…


*blink*blink* 21 hopes n wishes must do before I turn 22 next year =)


1.tamat mengaji ikut waktu. (seriously memang tak larat dah!)


2.belajar satu bahasa asing

i.e;~tagalog

~france

~japanese


3.belajar ice skating


4.perkara ke 4 adalah perkara yang dah lama dan senang je nak buat tapi taktau kenapa tak buat-buat…actually saya sangat TAKUT tengok cerita hantu..so nak tengok cerita hantu banyak-banyak he..he..he..


5.nak jadi volunteer SEEKERS .siyes.(weh..apesal tiba-tiba tahap keberanian menjulang-julang neh???)


6.tindik telinga…kesian kan, dah 21 tahun pun belum tindik telinga he..he..he


7.mengurangkan tidur….sumpah..rasa macam bantal penoh berisi angin everytime bangun dari tidur yang panjang


8.mengamalkan gaya hidup sihat (no 8 baru kau letak gaya hidup sihat?patutlah tak sehat je kau ni.ha..ha..ha…)

8.1 minum 8 gelas air sehari

8.2 berjalan 10000 langkah sehari

8.3 bergelek sekurangnya 2 kali seminggu (yeeeehaaaa)

8.4 7 hours sleep

8.5 SIR.MILE=)


9.speak out my mind..sebab sangat banyak senyap apabila orang berkata sesuatu,,,,


10.nak belajar 21 resipi masakan arab..(apesal arab ar? ahahaha)


11.nak menulis dengan lebih banyak..saya rindu penulisan…=)


12.belajar memandu..(aduh!malunya mengakui diri belum reti memandu walaupun usia sudah boleh mendapatkan seorang anak ecececeh)


13.belajar pakai eyeliner dengan mascara.maklum lah tangan tak bedung memang keras bab-bab melukih neh weee=)


14.kumpul duit nak pergi Jepun..eh tak…kumpul duit pergi Mekah dulu kan?kan?


15.nak belajar baca not lagu,,,


16.memperbaiki skill sosial ha..ha..ha..


17.belajar jahit..so I can jahit dress I sendiri lah!


18.pergi Sarawak lepas habis mengaji.heh tak sampai-sampai??


19.hidup dengan lebih baik..megurangkan kadar pertumpahan air mata..


20.mula menabung…..melabur…..maklum lah dah tua-tua nih baru nak sedar


21find ‘my other half” hehehe

Saturday, September 26, 2009

May,Jun,July,August,September

May,Jun,July,August,September

Orait...
pepun Happy Hari Rayaa kepada diri sendiri
rindu ramadhan..rindu sangat

sebab lepas raya badan pun naik berkilo-kilo

HAISH...

so kena diet!!!

Orait..azam aku selepas raya ialah DIET..hehehe

Friday, May 29, 2009

yang sebenarnya...

To have something to tell

And to have something to write is two different thing kan?kan?kan?

Eh mestilah beza pelek…kan satu tu tu cakap satu tu tulih…uhh well aku memilih untuk mengatakan ape yang cube aku ‘sampaikan’ di sini ialah…err ehem

“kalau kita hebat,ramai lagi dekat luar sana lagi hebat”.(yaeh call me lame)ok…opkos lah there’s story behind that..hehe

Is it fair,to judge somebody by his/her educational level? Or to be exact..tempat menuntut?ya..betul..x fair…sape yang cakap fair tu..memang lah termasuk golongan orang2 yang menyebabkan aku berada dalam situasi kesedihan..kemurungan..dan keserba-salahan sekarang nih.

Ok aku mintak maap kalau aku buat sesuatu yang pada dasarnya (aku ghase ia adalah benda bermoral yang ikhlas dan jujur dan naïve kate omputih nye.) mungkin tak patut aku buat which is mengenalkan si polan ni kepada si polan ni…(aku bukan agensi temu jodoh tapi ya..ini si polan laki2 dan si polan perempuan).

ye aku salah..di mana dipendekkan cerita perkenalan itu tidak berlanjutan dan aku mintak mahap hampun seribu kali kepada kedua-dua belah pihak atas ape yang berlaku.walaupun aku tak mintak maap terang2 bulan dekat dua2 pihak..

ape yang menjadi kan aku gundah gulana laksana mahu gering saja lagaknye adalah kerana katy perry nyanyi lagu thinking of you dengan sepasang kasut berkabung yang cantik guys…ok melalut..alkisahnye si polan laki2 merasa kemerendahan diri terhadap aku dan si polan wanita kerana aku ini belajar di sebuah tempat bergelar uni lah kononya…aduhai..sesungguhnya semua itu adalah K.O.N.O.N semata belaka.

sumpah aku tak pernah terniat pun nak things to turn complicated sampai macam ni.sampai nak tegur pun aku malu dah dekat si polan laki2 ni..aku x penah pilih2 kawan ni..yelah mesti lah mat2 rempit itu tidak pernah termasuk dalam senarai rakan2 kesebelasan utama aku but still..i don’t mind if they want to befriend with me….pada aku semua orang tu adalah sama..pada dasarnya.rambut orang malay asia..kan semua sama2 hitam…jadi jgn lah membuat aku berfikir ada orang yang memang dilahirkan berambut berwarna blonde atau karat bak kata niswatun piah.

yes of course I do judge people..tipu lah kalau tak..tapi tak penah pulak benda2 seumpama menghalang aku daripada berkawan dengan orang ramai.selalunya kalau aku tak berkawan dengan orang itu adalah kerana aku menghidap penyakit ‘rendah diri tahap super karma’.n ble org judge aku sebelum kenal aku..itu akan menyebabkan penyakit aku datang menyerang.yang mengakibatkan kesan2 seperti,tidak mahu mengur,malu utk berbuat ape2 hatta tersenyum sekalipun.

hah x fair kan?aku takde pun pilih2 kawan ni…sampai ati betul wat aku macam nih..dah la aku budak baru dekat tempat tu..aku sesungguhnya bersedih dengan keadaan sekarang ini dan asyik menyalahkan diri akibat perkenalan itu..=(

Friday, April 24, 2009

hidupku

orait..
kalau ada satu benda yang sangat aku perlu dan dambakan sekarang ialah :
~ 'hidup' saya

sape-sape yang ade jumpa.tolong bagi tau macam mana aku boleh mendapatkannya kembali.

PLEASE!!

Tuesday, March 24, 2009

AHMADINEJAD : Presiden yang tidak duduk di istananya

Orait i have no intention to talk about this in religious way…anyway aku pun bukan lah alim sangat pun…
Orang ramai sahaja je ingat aku macam tu.. (uh well jumlah nye dah berkurang rasenya hehe) ok …
Lets get this straight…if our leader need a good example…they can take mahmoud ahmadinejad (presiden Iran-now ) as their inspirition..sort of idol perhaps….sebab this humble guy betul-betul dah membawa ku melayang dengan ‘dongeng’ nya…

I heard about him around 2005…and seriously I didn’t pay much attention about this ‘who’s who man’ at that time…I thought he might be just like the others Arab leaders… “Against terrorism but at the same time sending their ‘sejawatan friend at america’ some luxuries gift when Christmas come…but it seems like my judgmental thinking fool me again…this man really not just anybody.

He who stand for Palestin when the others stood quiet seolah-olah merelakan teman sebangsa mereka di gasak dengan teruk oleh Israel ‘x guna’ tu…

*Let me get you clear about something.. aku menentang dan bermusuh dengan sesiapa yang mengatakan tindakan Israel di palestin adalah di boleh kan.aku bukanlah sorang yang teruk..tetapi perbuatan Israel sememangnya boleh buat semua orang muntah darah…(jijik dan mengerikan )

Tapi yang paling memberi inspirasi ialah Mahmoud Ahmadinejad seorang yang berjiwa rakyat..beliau sanggup duduk di rumahnya yang sangat sederhana berbanding tinggal di istana presiden.malah kediaman presiden itu di ubah nya menjadi muzium pula.bukankah pelik tu…beliau menolak kekayaan dunia untuk bersama rakyat..bukan kah itu yang sepatutnya pemimpin kita lakukan? Berbanding bertelagah sesama sendiri.fitnah memfitnah..

Memetik sepotong statement lelaki yang di kagumi aku ini… “Sebagai pelayan rakyat,saya wajib menjaga kebebasan dan kepentingan masyarakat Republik islam Iran dan budaya serta kehendak Islam juga membela hak semua rakyat Iran di dalam dan luar Negara”
-nah,apakah anda perlukan keterangan yang lebih dari itu untuk mengetahui mengapa saya mengagumi lelaki ini?

Saturday, February 21, 2009

akiholic wannabe...

orait...i admit it, i love architecture...but not the way those so called 'akiholic' does..
so i think maybe it's time for me to change yeah?
so 10 steps for me to become akiholic dude..hehe
1.move inside rather than live outside...so to let en. norman foster know i can come early to class...
(boleh ker??)
2.stay at studio...24/7 (yeah like 'pak guards' is my father..)
3.berbaik-baik dengan those akiholics (i admire them anyway...=p)
4.put a lot more tension in my brain...
5.think of As rather than A
6.khatam d.k ching setiap minggu
7.ulang ayat ini setiap malam "saya chenta architecture"
8.mengurangkan aktiviti2 tidak sepatutnyer...(ialah apa?)
9.feel it man..feel the site..feel the atmosphere..feel the drawing
10.SAYA NAK GRAD!!!!!

antara sardin,telur, dan kedai...

orait...antara sardin dan telur aku pilih kedua-duanya daripada kedai.
kat sini aku senarai kan sebab-sebabnye:

1)kedua-duanya telah di masak oleh kawan baik aku c anak pakcik abd wahid...so tak baik membazir..(padahal aku yang datang mengendeng)

2)sardin dan telur tu sumber protein yang baik utk aku yang konon-konon nak diet nih haha

3)sebab utama nye ialah sardin dan telur tu sedappp..berbanding sesetengah makanan di kedai yang cam hampeh


so get it? (ala cakap jela kau malu sebenarnye nak cakap kau saving yan oiii)

PASTA CARBONARA

Orait…hari ni housemates ku telah memasak pasta carbonara nye…heeee dan aku yang pemalas pun hanya melepek di sebelah tepi beliau kemudian pergi berpura-pura mandi supaya tidak perlu memasak (padahal aku memang belum mandi pun..)


Ape yang hendak di highlight kan di sini ialah…(senang je nak masak pasta ghupenye)

Dan aku yang jakun serta tak tahu menahu tentang pasta telah serta merta menjadi terel...


Pasni boleh lah ku balik kampong dan berlagak ke seantero parit suratman aku neh dah pandai masak western food…uhuhuhu





(ehem…haritu aku masak spageti dengan jayenya ok…) tanpa prego’s..

Jadi rasenya aku neh layak2 ke belom nak kawen?kuang3


aku membangkitkan soklan neh sebab ape..

ade lar seorang hamba Allah ni pernah bagi tau aku..."pompuan tak reti masak tak usah kahwen ler"

adakah?

kenapa musti ada pemikiran-pemikiran seumpama ini di zaman-zaman (jaman-jaman iki orang jawe cakap)

2009 neh.

aku bukan ape aku cume kesian dekat pompuan-pompuan yang tak bape tau nak masak kat luo tu..

sebab nanti peluang-peluang kawen cume akan pergi pade pempuan-pempuan macam aku...haha


tapi sesungguhnye aku nih bukan la reti memasak pon...

tahu adelah...terel ceket dari makcik bedah...

tapi tu pun tak cukup bagus sebab

kekandaku shahrul once said,

"engkau nih kalau kawen kena mintak pembantu rumah 8 orang jadi hantaran "

sioootttt...

hina sungguh ...(sampai begitu skali beliau menyamatarapkan kepemalasan memasak aku)

tapi aku buat tak kesah je...

sebab aku tau

8 orang pembantu rumah pun tak boleh lawan sesuatu yang orang panggil

'air tangan ibu'...eceh


ala dulu mak aku pong tak reti masak jugak sebelom kawen...

dah kawen okayyy je..

orang je demand lebey2..

tapi aku tau still masih ramai lagi orang yang tak meletakkan tahu memasak sebagai syarat nak kawen

so sampai saat itu nanti boleh la aku bersenang-lenang dengan skill memasak aku yang sekarang ini

hehe