Tuesday, May 31, 2011

Draft nak tulis.tapi tak reti tulis.saya bukan Stephen King

Bila seorang dari member kahwin.kami yang bujang-bujang pun mula..ha kau next, kau next, eh..tak ada calon pun next...ah bicara soal jodoh, memang tak akan habis.duduk kedai minum kopi berjenama cool blog itu pun belum tentu habis walau minuman kopi itu sudah 2 kali habis..maklum lah, perempuan.kalau dah lama tak jumpa..memang gebang harusss melebih-lebih.jadi wahai kaum adam sila lah faham.ini fakta.(no wonder lah perempuan lebih ramai di neraka.dush.oh well currently my brain setting ada putus fius/i’m not one who love to tell something unrelated.yeah.boo yen)

Dulu waktu belajar..asal berjaga malam...minuman yang paling kerap diteguk memang nescafe.dan lagi waktu itu, sedang branding nescafe strong, mild dan normal..ala..yang kaler hijau, kuning dan merah itu...maka hari-hari memang teguk yang kaler hijau.cukop.memang tak tido sampai pagi.esok kalau ada submission..memang terbaik.teguk 2-3 kali.balik submission kau pengsan akibat migrain.terbaek dari ladang!(oh tahu tak bekerja dengan creative industries does really have an impact to your health.because it so stressful..u akan pernah rasaa mati itu barangkali lebih baik.oh ya.Alexander McQueen mati bunuh diri.ftw.great loss)

Arwah nenek yang saya gelar Mbah, seorang yang sangat rajin.a true landscaper.dulu keliling rumah Mbah tanam pokok.Mbah bataskan dan pagarkan dengan botol-botol minuman soda, pepsi yang memang jarang nak jumpa sekarang.di hujung sudut, Mbah tanamkan pokok sukun yang tinggi dan berdaun rimbun..buah nya lebat, namun jarang dirasa oleh Mbah, banyak jadi rezeki saya..cucu kesayangan (ehem, perasan) paling tak boleh lupa..bunga melur arwah mbah..warna putih berlatar daun hijau gelap.ah RINDU.sungguh );

Tahun ni, anak saudara saya sudah 9, eh, pantas..sudah melebihi bilangan adik beradik.hik.syukur, rezeki Tuhan.Alhamdulillah..yang sulung.paling kerap dikata seiras saya.paling kerap dikata saling tak tumpah saya..kuat tidur (sama), kuat berinternet (sama), kuat berangan (sama), kuat melukis.oh dengar kata bercita mahu menjadi arkitek. (oh,sama jugak!!) though i try to prevent her from gettin such career as an ambition..tapi apa nak buat..(mana la tumpah kuah.cehhh) 

perenggan ini adalah perenggan keluhan.sila percaya.kadang-kadang saya memang tak tahu nak terangkan dekat orang bagaimana saya boleh bergraduasi dengan degree tanpa sijil STPM, matrikulasi, hatta diploma sekalipun..sijil SPM je.ya.sijil SPM je saya ada.dan degree yang dua helai tula.. kerana proses penerangan itu payah.(benci sebab taktau nak pilih yang mana bila isi borang SPA.ftw.terus tawar hati nak kerja kerajaan.haha) maka terkadang saya lebih gemar mengaku saya baru bergraduasi diploma.kerana hakikatnya sesuatu yang di luar batas normal agak sukar diterima oleh masyarakat yang sudah  menanam persepsi di dalam kotak fikiran. (now u get why they told you think out of the box right?)

saya melihat masyarakat kita semakin kembali ke zaman Jahiliyyah.beragama kerana nenek moyang..dont u think so?banyak benda jadi kalut.but i refuse to be typical who question, who argue, tapi berjalan serong.mengundur kengkang.NO.i'm not that person.dot.


saya bersyukur, Allah (yang masih saya cari.yang masih saya cuba letakkan sebagai yang pertama saya ingat selepas bangun, dan yang terakhir saya ingat sebelum tidur) masih mengizinkan ingatan saya yang semakin lemah mengingat belakangan ini, no matter how much raisin i took, how many Surah i try to memorize.Alhamdulillah.Allah masih mengizinkan saya menulis.untuk jadi memoir.satu hari nanti.InsyaAllah.

k,bai

Assalamualaikum. =)


3 comments:

faRa_diLa said...

yen,

perenggan ke 5 tu hehehe mcm perli fara je. sobs! ;p

yenyenpreng said...

HAHA..no la fara..ada cousin tanye2 kita semalam pasal tu...hehheh..manada perli fara.aduh. :)

faRa_diLa said...

buekss! hehehe. acah je ;p