Thursday, September 30, 2010


sudahkah anda menonton ini?




jika belum!

jemput tengok

ini di Ukraine jika benar



google.wiki.wiki. Ukraine sudah ada since 4500BCE! wah.cool-->not

ukraine tu..yang dekat2 dengan Russia,Belarus,Poland.Slovakia..tau?taktau google maps!jangan malas boleh?

nak tau tak..
saya rasa ukraine ni dulu-dulu pun macam Semenanjung Tanah Melayu jugak
jadi rebutan
jadi medan perang
kerana sumber kekayaan

kekanda di medan perang~~membatak kepala orang~~


if we have our own 1511
diorang pun ada their own version of 1511 which they called "the ruin" era.
kira kita nih menjadi rebutan Belanda,Portugis,British
Ukraine direbut russia,poland,turks and cossacks
and peeps!
the drama pun sama je..
sangat related..
perang sana..perang sini
allies sana.allies sini
backstab sana.backstab sini
sign perjanjian sana. referendum sini

nak maju..memang kena macam tu eh?

saya selalu pandang peperangan ni bawak kerugian je
bawak kesedihan
bawak kemunduran
i never see a "oh wow"beauty out of it i may say

tapi hari ini mencari tentang Ukraine, buat saya terfikir dua kali,tiga kali mungkin
sometimes.there are things.jadi.
kerana ia perlu
kerana ia lumrah
qadak & qadar.no matter how much we prevent it.resent it
still..things happen
apa tu?ada hikmah di sebalik sesuatu kejadian tuhan kan?

kunfayakun Allah.memang tak ada siapa boleh halang.boleh tolak.

and yes.i gain another perspective about war.
perang tu..mengajar sebenarnya.manusia menjadi kreatif
kerana bila terdesak baru kita akan berfikir alternatif-alternatif menyambung kelangsungan hidup.ya?tidak?

sekarang..ukraine pun dah maju.dah buat aircraft.spacecraft
dah launch orang kita naik angkasa!
bangunan pun dah tinggi oh.gaban2!
selamat maju Ukraine!
selamat!

eh.jom pergi ukraine nak?taknak?

nanti kita pergi Kiev cari tinggalan orang Tartar!
nak lah..jom lah!

7 comments:

jijie said...

hehe.. jom pi ukraine tahun depan...
dulu berangan gak nak belajar kat ukraine. tapi tak kesampaian..

yenyenpreng said...

heee jom jijie.agak2 10k cukup x?ngeh3 xpe2..xpat blaja dapat jejak pon cukop :)

RajaBersiong said...

Menarik.

Aku dalam dua tiga hari ni ada obsession (?), haa fascination!, better word, dengan geng-geng caucasus.

dan akan menekan replay lagu ini beratus kali dalam sehari;
http://www.youtube.com/watch?v=YzxD5FTX35c

yenyenpreng said...

oh jelesnya aku dengan kau Raja Siong!mesti terbukak luas sikit mata bila dah jejak sana kan?

keep on ur fascination!tapi jangan lupa balik Malaysia :).

eh ada ke ayat "keep on ur fascination"?

RajaBersiong said...

Eh apa hang cakap ni, aku mana penah pi ukrainela.

Malaysia ni home, ibu pertiwi, motherland, tak petnah lupaa.

Bolehlaaa tuu. haha.

yenyenpreng said...

xlah..aku bukan jeles kau belum sampai Ukraine.aku jeles kau dah sampai tanah caucasus tuh.hehe

oh anyway ble nak buat entry pasal jalan2 pegi sana?letaklah gambar...bangunan2 je pun xpe..kalau xnak letak muka yang mulia.ahaha

RajaBersiong said...

ihik! goli eden dongar! muka mulia! ahahhahaha!

tanah caucasus pun belum sampai. cuba wiki sikit caucasus tu mana.

takmaulaa, macam poyo je. malas lagipun dah lama berlalu. gambar? aku pernah ke attach gambar? haha.