Saturday, January 29, 2011

Saya cakap..

Saya seorang yang mempunyai self esteem yang sangat rendah.sangat rendah as in, kalau pertama kali jumpa orang the first thing and the least thing yang saya akan buat cuma senyum.senyum sahaja.itu pun jika orang itu menunjukkan roman muka ramah kepada saya.kalau tidak memang i kata bolayan lah kau ingat kau lawa, kau kaya?kau tinggi ada aku heran?ada? (memang ada sebenarnya) hehe but that was then lah, masa baru-baru nak kenal dunia, masyarakat dan kehidupan sosial lebih mudah ayatnya, sekarang...better sedikit social skill saya.kini sudah boleh tersenyum dahulu, menegur 'hai', dan etcetera etcetera though the skeptical person in me is still intact.(rasanya lah..eh tak..memang lah masih)

Actually tak tahu pun kenapa benda tu i mean penyakit tu (low self esteem) boleh duduk dalam badan ni. maybe sebab i'm not an achiever kot..yelah masa membesar dulu mana ada pernah dapat nombor satu dalam kelas..tak pernah okay.okay lah..pernah.sekali jekot.tu pon sekolah agama..huhai!darjah 1 pulak tu.darjah-darjah, tingkatan-tingkatan lain tu memang pakat nombor belas-belas lah.takpun atas 5 bawah 10.favorite no 8.entah.seingat memang no 8 rajin lah lekat dalam buku rekod tu.

Naik pentas ambik hadiah kecemerlangan belajar pun tak pernah.naik ambik pingat syarahan ke.menang main catur ke.pun sama jugak.tak pernah.dulu orang belajar menari zapin pun tak pernah ikut, end up kaki tangan memang keras lah kalau suruh menari zapin tarian kebanggaan orang joho tuh.ehhe.saya orang batu pahat keturunan jawa.so boleh lah kot pengecualian eh?haha

Dekat sekolah dekat universiti pun i'm not a popular girl.bukan athlete.bukan top student. bukan si polan si polan pengerusi kelab sekian sekian.secret admirer.huh.jauhhhh lah sekali.comot sememeh serabai makdang.kulit muka minyak-minyak.celah mana orang nak suka.(gemok pulak tu peah!) haha.family pun average-average je.tak kaya.tak miskin.simple cakap normal lah.u got nothing to brag about or nothing for people to talk about (apa jenis ayat ni??).

So itulah sebab-sebab kenapa saya sakit low self esteem kot.(kottt) and haaa ada lagi, saya ni macam perempuan average yang totally average.average jane pun lagi okay kot sebab average jane selalu cantik kan.haha (omigod.i memanggg lah gila ape membebel-bebel nih??) saya ni macam orang tak kenal and kalau ada borak-borak dengan former schoolmates ke "oh izyan yang sekolah teknik tu dulu?err tapi tak ingat lah, dulu kelas apa eh." (kalau jadi tu mesti confidence level duummmm jatuh zero terus) oh, oh. ada kes paling teruk..tak malu pun tapi macam bengang sikit dengan orang tu sebab cakap kuat-kuat depan studiomates yang lain "oh nama kau izyan?kau batch aku eh?tak pernah nampak pun?" like...what the? i tau lah i tak lepak studio kan.tak fan-ass lecturer kan.tak design gempak dekan macam u kan.tak join majlis-majlis keraian bagai kan.oh please lah. (menyampah pulak bila ingat balik, i know he meant well) but. tolong lah weh.if i ave an effort to know your full name dengan bapak bagai..apeadahal kalau u tak tegur i macam tu depan studiomates yang lain.embarrassed okay.humiliated kalau i emo.seb bek i tak reti emo dengan orang baru kenal.kalau u tu bestfriend i..memang la..bertapa dewa kayangan lah emo 5 tahun dengan u. (oh sebenarnya i sound macam emo gila kan sebab membebel pasal hal ni je berpatah-patah perkataan)  boo diri sendiri yen.

Okay lagi. saya rasa saya ada penyakit ni pun sebab i've nothing special that i could do. i mean, saya boleh sketch.tapi sketch saya macam budak darjah 3. dulu my friends cakap my handwriting cantik.comel.now =( my handwriting are getting rusty.buruk gila!!dulu saya boleh lah nak menulis-nulis..mengarang-ngarang. sekarang!!!hampeh kau.i didn't write well hence there is no one read my blog (>.<) most of the time. saya macam fake.macam nak cerita yang best-best aje.kalau menulis je i try to potray me as if "i'm a good girl dude" not the real me yang bodoh-bodoh, suka control cun, gila-gila, pelik.bongek.haha! padahal dulu bukak blog sebab nak tulis pendapat pasal dunia dari kacamata sendiri (itu yang kepompong kupu-kupuku dulu) ngee :D

oh howw everything was changed.sedihnya.kadang-kadang kalau teringat the old me.and me myself and i sekarang pun rasa macam kesian.rasa macam kenapa dengan kau yen.apa susah sangat nak tegur orang?kalau dia kaya pun dia orang kan?kalau dia hensem pun dia orang kan?kalau she's drop dead gorgeous macam Angelina Jolie sekalipun.tu manusia kan?asal kejadian dia tanah macam you kan? tulah.kesian saya kan?

p/s :err motif sangat nak tulis macam ni eh

4 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

sometimes, i feel the same. mungkin dlm mslh mmg begitu, dh lama2 ok lah:)

take care,

faRa_diLa said...

haipp bersyukur dgn apa yg ada pd diri kte tau yen.. kdg2 kte yg judge diri kte sendiri, pdhal org lain tgk kte ok je. hihi.

RajaBersiong said...

noone reads? TAPI AKU PUN READ JUGAK! FAN! lol

yenyenpreng said...

fifiey : tq :)

fara : haah tu lah kan.tak boleh nak kikis lah mentaliti hakim dari otak ni.pastu at the end of the day.judge diri sendiri bukan2.hehe

king : thanx.soothing.somehow :)