Wednesday, February 23, 2011

Berdiri Tegap bak Istiqamah

u know what?i think the hardest part was or should i say is? 'istiqamah'

situasi 1

kak seopis (40-an) : "awak pakai la baju macam ni (point pada gambar di skrin, seorang gadis berskinny jeans dan dress dan jacket with that gypsy style shawl ) saya dah tua, awak muda pakai lah macam ni.ni asyik t-shirt je.."

saya : "eh ada pulak, ikut saya..saya nak pakai baju kurung je hari-hari kak" 

(kak, by asking me to be 'up to date kind of girl' doesn't make you any younger and me any younger too lah kak..hehehe )



situasi 2

kak seopis : "haa kan cantik pakai baju kecik macam ni, bukan lah.. kalau pakai baju kurung je nampak gemuk." (Ya Allah boleh lagi direct tak wahai officemate?)

saya : senyum sahaja.but my face may look like i'm confused or something,

sambung kak seopis : "tak la, awak kan gemuk..kalau pakai baju corak bunga besar nanti nampak lagi besar.kalau baju corak kecik-kecik macam ni nampak kurus sikit"  (seriously, mungkin lepas ni saya kena belajar buat muka tersinggung. - -")


haa tu baru bab baju.Ya Allah. susah nak istiqamah ni.lagi bab jaga mulut. bila benda jadi depan orang ramai...boleh lah senyum kan..tapi balik malam bukak blog.ngumpat dekat blog.heh (nampak sangat tak rajin buat tahajjud kan?kantoi)

oh speaking about 'menjaga percakapan'

tadi.

i was complaining about something to somebody in the office.which is not good (yea i know, tapi terpaksa sebab kalau tak komplen nanti kerja tak siap.so bettah complain right?ceh alasan kau yennn) 

then this one boy came to me,
"u read books with Al-Quran verses in it, and yet, you behave like this" (sambil geleng-geleng kepala)

saya dan dan tu rasa terpukul.tersirap.tersentap.muka merah akibat malu.dan beliau pun 'senyum ada makna' melihat saya yang malu alah..(pergh.sindir baik kan?baiklah, memang kita terasa wahai apisha)

see.it is good to have reminder around you y'know.to drag you back when you are losing your way or paths.sometimes it comes in the shape of  situation, or human form, or books! :) or whatever you name it.it may come in ur dreams too right, samada nak terima benda tu jadi peringatan atau tak je.sebab bila beringat.kita akan istiqamah (macam tu lah saya rasa...)

yelah.let say, ada kawan kita hisap rokok.hisap shisha.dulu-dulu manada nak fikir ka, nak timbang tara ka, pakat redah jelah.macam cool je kan benda tu?try je ah..cool apa perempuan hisap rokok (bluegh, actually i'm not cool with cigarettes, orang lain ya.cool.my friends.ya.sexy jugak hisap rokok heheh. but i'm not.and better not kot) so Alhamdulillah, boleh stop. tak rasa addicted lagipun tak tegar kot.sebab tu boleh berenti.wekk.setakat rokok mentol sekotak dua boleh lah cakap ye tak.hahaha cuba bagi hardcore Dunhill ka, Camel ka, Peter Styvenson ka, berasap hati nak tinggall (and why am i giving this kind of example heh?) sebab kalau nak cerita perangai-perangai lain malu pula..(tau malu.dulu buat tak malu pulak) 

okay-okay tapi tu dulu. sekarang bila lepak-lepak dengan kawan-kawan (lelaki.officemates especially) and those who know i once a smoker rajin pulak depa hulur rokok.(bodo.nak sindir mengagak lah) but the great significant is, (sekarang saya memang tidak berahsia tentang 'i once a smoker' sebab 'i dah berenti merokok' lol.sengal ayam heh) once i stop memang tinggal terus ah, memang tengok rokok tu biasa je feeling.makin kuat hati kata taknak ada ah.TAPI  masa awal-awal kempen saya taknak merokok dalam diri tu memang agak susah.tak tegar-tak tegar pun.menangis gak ah cium asap rokok..everytime tension je sebab result cam hamjadah ke tension design ke..memang kepala otak tak pikir lain.rokok.rokok.seriously taktau kenapa.sebab dah tak sentuh rokok dalam sebulan ke apa.pastu tiba-tiba tension kepala pikir bendalah tu gak.pergh,,time tu jangan cakap ah..berasap kepala.tapi kawan-kawan ah jugak yang cakap "hisap rokok?eii takyah ah yen, hitam bibir nanti"...kakak jugak yang cakap "kau kenapa?tak cukup duit mak bagi nak habiskan kat rokok?" so boleh lah beristiqamah berenti merokok...ye ah.time tu hidayah belum sampai.mana ingat nak sujud-sujud sangat mintak kat tuhan tunjuk jalan.life at that time was all about young, enjoy and happy (sebijik puteri nora danish 'kita enjoy')..

agama ni memang pakat ambik yang teras je ah.cukup sembahyang (takde maknanya cukup), cukup puasa (memang lah tak cukup punn),tudung tak tanggal (tapi short sleeve harung jugak) DAH.tu je.kata nak baca Al-Quran??heh.memang tak ah.bulan puasa je sentuh kot, isk ;'(  
tafsir??langsung lah... isk ;'(  
yasin pakat-pakat khamis malam jumaat sahaja.DAH.

sedih bro kalau gua ingat masa lalu gua.Jahiliyyah wa cakap sama lu 

Ya Allah.malu kot dengan diri sendiri.dengan orang lain.bukan mak abah tak ajar.imam siap.dah tu nak salahkan siapa?Raihan?awal-awal dah bagitahu 'iman tak dapat diwarisii dari seorang ayah yang bertakwa' true-true..

tapi tulah.. between the old me and the now me.sekarang dah pandai nak link balik apa-apa kelakuan or percakapan or anything in life dengan tuhan.dengan Al-quran, dengan As-Sunnah.masih bertatih.but i try to practice it.because i believe tho t'was all that matter ey? SubhanAllah.Allah sangat sweet ye.The Most Sweetest.usaha pun kira dihisab amalan baik jugak.dapat pahala jugak.hehe.like.like :)

"we never knew what Allah has prepared for us".so lapang-lapang dadalah rakan-rakanku yang diketuk 'cahaya' say 'hello hidayah =)' let us correcting our way, our path together, insyaAllah.you remind me.i be your reminder too.

bukan senang beb.ini.saya contohnya.been there, done that, susah kot.sangat  susah.lagi bab tulah.ISTIQAMAH.


Ya Allah, tegapkan langkah kami
Jangan kau palingkan hati-hati kami dari nikmat 'cahaya' mu ini 

4 comments:

RajaBersiong said...

Kenapa camel perlu dilibatkan disini.
unta gagah berani serba salah disabitkan bersama.

tapi itulah;

The Hetzel said...

Ya Allah, ape mrokok2 ni.. Masya Allah.haha (mst ko ase nk lempang kn?) xde la, gurau je. Mahukan kulit yg cantik dan halus? Jgn mrokok. XDD

yenyenpreng said...

raja : sebab aku tauuu kau baca!tehehe..susah kan nak tinggalkan unta gagah berani?

gula2kopiO: hahahaha.haah.lempang nak?

RajaBersiong said...

tapi kulit aku cantik dan halus!
aku tau, lempanglah. :DDDDDDD


bahahahahhahahahahaha.