Sunday, February 13, 2011

Public Figure

Assalamualaikum and good morning, sebenarnya nak buat konon-konon disclaimer dekat blog ini. tetapi tiba-tiba oh, tersentak dengan satu suara (hati) mengatakan itu semua poyo. poyo gila.heh.awak menulis ni kenapa sebenarnya izyan? bukan nak sharing ker?? (hey memang lah kau menulis untuk kepuasan diri but u enjoy the audience sebenarnya kan?) no? (tipu!) awak ni izyan sebenarnya bak kata seorang kawan G.E.D.I.K kan. (baiklah mengaku) kalau tak gedik dah lama dah private blog.tulis sorang baca sorang. baiklah saya mengaku saya suka attention kamu.terima kasih peoples!

sebenarnya bila dah terfikir nak buat disclaimer tu, baru terfikir, pasal artis-artis dan cetak rompak. eh terfikir sebenarnya benda jadi hal sebab copyright kerja tu jadi hasil cari makan kan. sebab tu rasa tersinggung gila bila ada orang tiru ka, kopipes kerja kita. sebab benda dari otak ni ingat senang ke nak kuarkan? lagi kalau kerja dekat creative industries. fuhhh memang berasap lah nak keluarkan idea gila-gila pastu nak kejar dateline lagi. fuhhh memang azab la kalau ada orang lain senang-senang je tiru hasil otak akal kita tu kan?kan?kerja kitaaa tu. otak kitaa tu,, terlupa jap yang akal kita tu siapa yang kurnia? (dah jawab sendirik) but again i pun taknak jadi makhluk yang nak senang-senang je patah hujah, teori dan opinion orang sebab 'alasan i alim u kena dengar cakap i nii'. sebab Allah pun tak bagi la kita fikir lagu tu.benar tak?

okay. menjadi sebahagian dari 'creative people' (perhatian quote di situ ya) yang bekerja dalam 'i'd love to say abusive rather than creative industries' saya adalah sangat aware kot dengan aktiviti tiru-meniru nih. especially time belajar. ceh bersepah lah kot plagiarism. since benda ialah abstract and kadang-kadang anda di judge base on your end product..susah kot nak differentiate benda tu betul ke dari kita or adalah ambik idea member tu sikit..member ni sikit. (heh i cakap base on experience kay. i memang suka pun tengok kerja member yang terer. inspiration (tiru?) nak menggoreng.haha) dan masalah akan timbul bila ada orang notice kerja you ni sama lah macam si polan nih (si polan merujuk kepada studiomate yang dapat design A je.tak pernah B , ngehngehngeh) haa time ni lagi teruk kalau si polan tu melatah. melatah mengikut definisi pusat rujukan persuratan melayu (melakukan sesuatu atau mengeluarkan perkataan tanpa disedari kerana terperanjat dsb) maksudnya. pardon him, dia tak sengaja okayy sebab dia terperanjat!! kau tiru kerja dia. heheh.but again, tiru ke?? si pelaku sahaja boleh jawab kan? kadang-kadang benda kita buat absent minded lah. tahu tak pemikiran pra sadar tu apa? tahu tak perkataan unconsciousness tu berasal dari apa? gi google kalau taktau ye.

kadang-kadang kita cakap, "oh saya dapat idea ni dari dalam mimpi encik, semalam saya mimpi saya makan jelly dengan krim kastad dengan altromen dan lady medusa sebab tu dapat idea api-api dengan rumpai laut jadi bangunan bentuk piramid kaler krim ni encik" ceh, padahal semalam kau baru pas tengok lantern kawan kau lawa gila bentuk 3d segitiga.pastu kau tengok bangunan hospital yang Hijjas design tu lawwar gila kaler krim.tapi bila dah goreng-goreng tu..mana nak ingat dan mana boleh cakapp kita dapat idea tu dari situuu.meniru tu namanya! and again. mana boleh meniru kalau creative industries kan?kan? absurd!

tapi teringat pula seorang pensyarah gue kata "takpe, mula-mula memang lah macam tu..star architect tu pun ada tiru-tiru kerja orang lain jugak" (not exactly macam tu lha beliau cakap tapi maksudnya seperti itu dari pemahaman saya) so cheers lah guys. i rasa tak payah pun nak melatah-latah ni kalau ada orang kopipes kerja kita yang sebenarnya kita ada ambik idea orang jugak.kan? betul ka kita boleh claim benda tu memang 135% idea kita? basically luahan rasa kita? i doubt nabi Adam je kot boleh kata macam tu.hehe.sebab kalau u nak claim benda tu memang u yang lahirkan memang tak boleh sebab perkataan-perkataan tu mesti lah ada orang terdahulu pernah pakai kan?kan?

okay benda yang nak highlight kat sini sebenarnya bukan copyright ke apa. sebab semua pun tahu. globally accepted yang plagiarism is a big NO.forbidden.

in fact dalam Islam sendiri pun Allah melarang kita mengambil hak orang lain kan?apa tu hukumnya adik-adik? Haram kan?kalau haram tapi kita buat dapat dosa.setiap dosa akan dapat apa? ya pembalasan dari Allah.tapi ulang balik apa yang kakak dah cakap tadi, pemikiran separa sadar. kalau kita buat apa hukumnya? kakak pun tak tahu apa hukumnya. tapi one thing worth to ponder

"Sesungguhnya sesuatu yang halal dan haram itu nyata dan antara keduanya itu syubhah (samar) yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia"  (Riwayat Bukhari dan Muslim)

eh, baik la, mungkin boleh mengurangkan kopipes dalam assignment sekarang. (- -'')

berbalik kepada highlight topic..sebenarnya nak cakap pasal penerimaan bila dikopipes ya.(eh bukan nak cakap pasal disclaimer ke tadi?hahaha inilah namanya design lari niat) maaf intro kopipes panjang gila and sorry,,,we're not talking about your copyright is your copyright, you cannot kopipes me meh sebab nati i marah nak mencarut nak melatah ops terkejut oh mak ada orang tiru kerja i lahhh! haa todia.chill lah.kenapa nak marah-marah sangat orang tiru kerja kita? nak maki hamun orang tu? apa motif? motif bagus? i rasa okay je..i rasa artis-artis tu, despite their anger towards pelanun-pelanun cetak rompak...dia bangga je sebenarnya album dia kena cetak rompak. maksudnya laku lah album tu. ada permintaan kan? tapi kadang-kadang siap ada nak buat drama air mata sebab kena cetak rompak.aish.aish.aish.betul ke lakonannn tu? oh betul eh? o oakay.ala. nama pun public figure kan. sapa suruh tulis blog kalau taknak kena kopipes?awak kan public figure.kalau taknak kena kopipes never publish your work at blogspot at the first place laa.

ini luahan rasa saya saja. cuma agak kelakar la dengan others yang menggelabah gila kalau tulisan dia kena kopipes ka..heh dysfunctional lah right click.apa susah? kata terer. technolgy advance. dan oh ya! memang. MEMANG benda ni tak pernah jadi kepada saya.boleh lah cakap. ye tak?

k chiow!

(sila baca.ini coretan untuk goldilox yang tgh lifeless hahaha dan untuk diri sendiri yang dah lama tak merapu meraban)

okay bye. :)

sila abaikan ayat di bawah, ia untuk diri sendiri sahaja.tapi nak tulis jugak.sebab nanti mesti senyum sorang-sorang bila baca entry ni pada 2 tahun lagi.haha insyaAllah


"tell someone you love, the magis is the music on Radiofm90"


hehe.yeah.harmless flirt, short span romance, memang boleh buat gila. tapi. give me chance lah. enjoy your life at the moment kan? muda pun muda lah.ada saya kesah? (ADA!) hehe.awak memang sangat comel lah budak! i cant resist ur seduction (cehhh memandai je seduction.kejadah.)


Allah ampunkan dosaku (- -')

3 comments:

The Hetzel said...

hahah.nice............. XDD

RajaBersiong said...

likes first paragraph most! haha

yenyenpreng said...

hetzel : yeehehe.dah baca rahsia paragraph terakhir?

king : haha yelah.memaang aku gedik. :D